«Βοήθεια στο Σπίτι»: Παραδίδεται στους μεγαλοκαρχαρίες

Μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, που κατεδαφίζει ότι δείγμα δημόσιας υγείας και κράτους πρόνοιας είχε απομείνει, ψηφίστηκε τροπολογία που ουσιαστικά δωρίζει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στα χέρια των μεγαλοιδιωτών. Η τροπολογία αυτή είναι κυριολεκτικά σκάνδαλο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Όποια ιδιωτική εταιρεία επιθυμεί να αναλάβει το πρόγραμμα θα συνάπτει, σύμφωνα με την τροπολογία, σύμβαση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Έτσι 120.000 ηλικιωμένοι, οι οποίοι εξυπηρετούνταν δωρεάν μέσω του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, είναι πια υποχρεωμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τρύπια από τη μείωση των συντάξεων τσέπη τους και να πληρώσουν αδρά τις ιδιωτικές εταιρείες για να εξακολουθούν να έχουν το «προνόμιο» της ολιγόωρης καθημερινής βοήθειας στο σπίτι τους. Και δεν μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα. Μιλάμε για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, που δυσκολεύονται σε πολλές περιπτώσεις να εκπληρώσουν ακόμη και απλές ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας. Για την κυβέρνηση Παπαδήμου και την τρόικα και προκειμένου να εξοφληθούν οι τοκογλύφοι δανειστές, οι ανήμποροι ηλικιωμένοι εντάσσονται στην κατηγορία του «υπάνθρωπου» και δεν πειράζει, αν εξοντωθεί ως άγριο ζώο άκρως επικίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Ακόμη και οι ελάχιστοι ηλικιωμένοι που θα μπορούν να πληρώσουν τις απαιτήσεις των ιδιωτών είναι αμφίβολο το τι υπηρεσίες θα λαμβάνουν. Μια ματιά στο τι φροντίδα παρέχεται από πολλά ιδιωτικά γηροκομεία εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να μας πείσει για το ότι οι υπηρεσίες, που θα τους προσφέρονται, θα είναι σχεδόν μηδενικές.

Εργαζόμενοι

Εκτός βέβαια από τους χρήστες του προγράμματος τεράστιο θα είναι το πρόβλημα για τους πάνω από 3.500 εργαζόμενους του προγράμματος, που εδώ και μια δεκαετία περίπου πρόσφεραν την εργασία τους και τη φροντίδα τους στους ηλικιωμένους ακόμη και αν ήταν απλήρωτοι για πέντε, έξι ή και περισσότερους μήνες. Είναι σίγουρο ότι το «πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», όπως θα ονομάζεται πια το «βοήθεια στο σπίτι», δεν υποχρεώνει τους ιδιώτες να επωμιστούν την πρόσληψη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού και φυσικά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του και της μισθοδοσίας του.

Με την ανεργία να ξεπερνάει το 20%, χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο και στη θέση τους θα προτιμηθούν νέοι ανειδίκευτοι και με τους νέους μνημονιακούς νόμους ελάχιστα αμειβόμενοι υπάλληλοι.

Το σκάνδαλο ολοκληρώνεται με την πρόβλεψη ότι το νέο πρόγραμμα και οι ιδιωτικές εταιρείες, που θα το αναλάβουν, θα πληρώνονται από την τσέπη των βαριά φορολογούμενων εργαζόμενων. Για την ύπαρξη του προγράμματος, η τροπολογία προβλέπει ένα νέο χαράτσι που θα πληρώνουν με τη μορφή κράτησης από το μισθό τους όλοι οι ασφαλισμένοι από το Σεπτέμβρη του 2012 και το ύψος του θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό. Ο ίδιος δηλαδή που θα καθορίζει και το πώς, πόσοι και ποιοι θα βοηθούνται από το Πρόγραμμα.

Η άμεση ανατροπή αυτών των σχεδίων με κοινούς αγώνες των εργαζόμενων του προγράμματος μαζί με όλους τους εργαζόμενους είναι άμεσο καθήκον.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία