Φύλλο Νο 263 (7 Μάρτη 2012)

ea263.pdf (8.21 MB)

Η αμηχανία της μεγάλης πλειοψηφίας της αριστεράς απέναντι στο κούρεμα του κρατικού χρέους είναι εντελώς παράλογη. Μας λένε οι από πάνω ότι «διαγράψαμε 100 δις από το χρέος, τη μεγαλύτερη διαγραφή στην ιστορία». Και η αριστερά απαντάει με ήξεις αφήξεις και ναι μεν αλλά. Όμως η διαγραφή των 100 δις είναι γεγονός, δεν είναι;

Οι εφαρμοστικοί νόμοι της νέας δανειακής συνθήκης ψηφίστηκαν τις δύο τελευταίες βδομάδες του Φλεβάρη, ολοκληρώνοντας την επίθεση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και η τρόικα έχουν εξαπολύσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις 21 Μάρτη έχουμε εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Μέσα σε συνθήκες Μνημονίου, με εφεδρείες-απολύσεις, περικοπές με το νέο μισθολόγιο και διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημόσιου Τομέα, καλούμαστε οι εργαζόμενοι να δώσουμε απαντήσεις στην κρίση.

Και αν δεν «κάτσει» το PSI; Υπάρχει και plan B, διαβεβαιώνουν οι γαλαζοπράσινοι κυβερνητικοί: η χρεοκοπία, εντός του ευρώ. Μόνο που το Μνημόνιο 2 έγινε, λέει, για να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η προοπτική. Όταν αποδεικνύεται ότι και μας δουλεύουν χοντρά και στρώνουν το έδαφος για λογαριασμό της κυρίαρχης τάξης στο όνομα, τάχα, της εξυπηρέτησης του χρέους…
 

Η αυταρχική στροφή του κράτους τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Όσο οι εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στη λαίλαπα των μνημονίων φουντώνουν, όσο η άρχουσα τάξη δεν μπορεί να επιβάλει τη στρατηγική της και τα κόμματά της καταρρέουν, τόσο περισσότερο το σύστημα πανικοβάλλεται, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην ωμή καταστολή και στην καλλιέργεια του φόβου, για να πετύχει τους σκοπούς του.

Με μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία τις δύο πρώτες μέρες του Μάρτη οι εργαζόμενοι στην ΕθνοDατα δώσαμε μια πρώτη πετυχημένη απάντηση στην προσπάθεια της εταιρείας να μας περικόψει τους μισθούς. Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην ΕθνοDατα

Μόνο με ληστεία στην άγρια Δύση θα μπορούσε να παρομοιαστεί η νέα δανειακή συμφωνία και το παράλληλο «κούρεμα», τάχα, του χρέους. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποδεικνύονται ως οι μοναδικοί χαμένοι του PSI, ενώ νέα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα προαναγγέλλονται για τον Ιούνη, πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Μνημονίου 2.Τα μέτρα αυτά πρέπει και μπορούν να ανατραπούν.

Σημαντική δικαίωση για τους εργαζόμενους στη SKYCOM ΕΠΕ που εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ. Με επιστολή τους θέτουν καυτά ερωτήματα για τις διεργασίες που συντελούνται για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Όλα δείχνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Ο αδηφάγος υπουργός Οικονομικών του ΓΑΠ και του Παπαδήμου, ο φανατικότερος υποστηρικτής του «μονόδρομου» προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μετά την παταγώδη αποτυχία του στην παλαιότερη εσωκομματική σύγκρουση με τον ΓΑΠ, φαίνεται να αναλαμβάνει πλέον τη θέση του μηχανοδηγού στο τρένο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησε σύσκεψη, την Κυριακή 4 Μάρτη. Έγινε πλούσια συζήτηση για τις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι με τη νέα δανειακή συνθήκη στις κλαδικές συμβάσεις και το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Την Παρασκευή 2 Μάρτη, αργά το βράδυ, το ΣτΕ εξέδωσε την... πολυαναμενόμενη απόφαση, κρίνοντας σχεδόν ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού.

Πετυχημένη συζήτηση με θέμα «Επιπτώσεις του νέου μνημονίου στη δουλειά και τη ζωή μας. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά. Συντονίζουμε τους αγώνες μας», πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για το Συντονισμό στο Δημόσιο.

Το πρόσφατο «κίνημα της πατάτας» είναι η φυσιολογική ανάγκη των φτωχών ανθρώπων να αντιπαρέλθουν το παράλογο του υπάρχοντος συστήματος: οι μισθοί και οι συντάξεις να συρρικνώνονται, η ανεργία να πληθαίνει, να καταργούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και να ελαχιστοποιείται η φορολογία των επιχειρηματιών, αλλά οι τιμές των προϊόντων να αυξάνονται.

Τρεις εβδομάδες αποχή (και συνεχίζεται…), η μαζικότερη γενική συνέλευση της τελευταίας εικοσαετίας με συμμετοχή πάνω από 1.500 δικηγόρους, αγωνιστικές αποφάσεις, κατάληψη του κτιρίου του δικηγορικού συλλόγου, μικροφωνική, ανοιχτή και μαζική απεργιακή επιτροπή, αυθόρμητες πορείες, αποκλεισμός των δικαστηρίων.

«Όχι σε χαράτσια, ανεργία, φτώχεια, καταστολή». Με αυτό το σύνθημα 5 συνελεύσεις κατοίκων και επιτροπές γειτονιάς του Περιστερίου καλούν σε συγκέντρωση, το Σάββατο 10 Μάρτη, στην πλατεία Δημαρχείου.

 

 

Ο Φ. Κουβέλης περιγράφει το κόμμα του, τη Δημ.Αρ., ως την «αριστερά  της ευθύνης», που επιμένει στην «ευρωπαϊκή πολιτική» (χωρίς να μας λέει με τι κόστος), που επιλέγει τις «μεταρρυθμίσεις», απορρίπτοντας τις «ουτοπίες» των επαναστάσεων, που «δεν αδιαφορεί για το ζήτημα της κυβέρνησης» (χωρίς να μας λέει μαζί με ποιους και πώς θα κυβερνήσει…).

«Το συμφέρον του Κόμματος είναι πάνω απ’ όλα. Πάνω από πρόσωπα, φιλίες, συγγένειες…». Δημ. Γόντικας, «Ριζοσπάστης» 29/2/2012.

Ο γκουρού της κομματικότητας Δημ. Γόντικας χτύπησε ξανά με ολοσέλιδο «σεντόνι» στο «Ριζοσπάστη», με τίτλο: «Το ηθικό κύρος των κομμουνιστών».

Σε ένα νέο γύρο επίθεσης στο ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η συγχώνευση-κλείσιμο 50 (από τα 130) «μικρών και μεσαίων» νοσοκομείων και στο αρχικό κείμενο η πρώτη ιδιωτικοποίηση μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, του Ερυθρού.

Μια από τις «παράπλευρες απώλειες» του νέου μνημονίου είναι και η φαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν συρρικνώνεται μόνο δραματικά η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και η ποιότητά της.

Μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, που κατεδαφίζει ότι δείγμα δημόσιας υγείας και κράτους πρόνοιας είχε απομείνει, ψηφίστηκε τροπολογία που ουσιαστικά δωρίζει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στα χέρια των μεγαλοιδιωτών. Η τροπολογία αυτή είναι κυριολεκτικά σκάνδαλο.

Με μια αιφνιδιαστική και πραξικοπηματική διάταξη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, η κυβέρνηση επιχείρησε την εφαρμογή της πρώτης ιδιωτικοποίησης δημόσιου νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Εξήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Ήταν 12 Φλεβάρη του 1945, όταν η τότε ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων με την αστική κυβέρνηση και τους Εγγλέζους συμμάχους της, αποδέχτηκε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και μια σειρά άλλους ταπεινωτικούς όρους. Από τότε η λέξη «Βάρκιζα» χρησιμοποιείται για κάθε εξευτελιστική συνθηκολόγηση.

Στις αρχές Μάρτη οδηγήθηκε στο εδώλιο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που δικάζεται ως υπεύθυνος της σαρωτικής οικονομικής κρίσης του 2008 που προκάλεσε την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας.

 

 

Ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν συνεχίζεται χωρίς να κάμπτεται η Τεχεράνη και οι απειλές  για προσφυγή στη "στρατιωτική λύση" πυκνώνουν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον στις 5 Μάρτη. Δεν πρόκειται για το χιλιοπαιγμένο έργο της αντι-ιρανικής υστερίας, καθώς το διεθνές σκηνικό σήμερα είναι πολύ πιο ρευστό και επικίνδυνο.
 

Πενήντα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες  ξεκίνησαν 3 μήνες πριν μια μεγάλη πορεία 560 μιλίων προς την πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ για να απαιτήσουν αύξηση του κοινωνικού επιδόματος (το 15% των Βολιβιανών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα).

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι έγινε στην Τυνησία στις 24 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της εργατικής συνομοσπονδίας UGTT.