Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός": Αποσύρθηκε η δίωξη ενάντια στον Π. Χασαπάκη

Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης ενάντια στην τρομοκρατία των διοικήσεων και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Από την ίδρυση του σωματείου του Ερυθρού Σταυρού κλειδιά των γραφείων είχαν όλα τα εκλεγμένα μέλη του. Η σημερινή πλειοψηφία των 5 της Δημοκρατικής Άμυνας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του «ανεξάρτητου» αποφάσισε να αφαιρέσει τα κλειδιά από τους 2 εκλεγμένους της παράταξης Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ερυθρού.

 

Διαμαρτυρόμενος, το μέλος του ΔΣ Π. Χασαπάκης κατέθεσε την πόρτα του σωματείου στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και ομόφωνα οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι τα σωματεία είναι ανοιχτά σε όλους τους εργαζόμενους.

Σε αντίθεση με αυτή την απόφαση, το προεδρείο του σωματείου έκανε αναφορά στο διοικητή, καλώντας τον  «να πάρει άμεσα μέτρα που αφορούν την προστασία και την περιφρούρηση του θεσμού του σωματείου εργαζομένων».
Ο διοικητής ζήτησε τα κλειδιά των γραφείων και, όταν ο συνάδελφος αρνήθηκε να του τα δώσει, κάλεσε σε απολογία τον Π. Χασαπάκη. Πριν την απολογία, του επέβαλε ποινή 7ήμερης παύσης καθηκόντων! Υπάρχει προηγούμενη επίθεση του διοικητή, με διενέργεια ΕΔΕ για «αδικαιολόγητη απουσία» του συναδέλφου, σε ημερομηνία πανελλαδικής απεργίας και χειροδικία εναντίον του στη διάρκεια γενικής συνέλευσης και κινητοποιήσεων ενώπιον 100άδων συναδέλφων.

Μετά από απόφαση της σύσκεψης συνδικαλιστών, που κάλεσε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16/2 από δεκάδες εργαζόμενους του νοσοκομείου και εκπροσώπους ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων στο γραφείο του διοικητή, ενώ πολλά ψηφίσματα αλληλεγγύης άρχισαν να καταφτάνουν προς τη διοίκηση και το σωματείο.

Παρά τις παλινωδίες και τη μετάθεση ευθυνών μεταξύ διοίκησης και σωματείου (η πλειοψηφία δεν αποδεχόταν την πρόταση για «άρση της δίωξης του συναδέλφου Χασαπάκη»), και μετά από συνεχείς κωλυσιεργίες και αναβολές, ο διοικητής έκανε πίσω.

Την Τρίτη 21/2 το πρωί η υποχώρηση της διοίκησης ήταν πλέον οριστική, καθώς δήλωσε ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει καμιά υπηρεσιακή παράβαση, άρα δεν υφίσταται και καμία δίωξη-ποινή.

Η αλληλεγγύη των εργαζομένων αποδείχτηκε τελικά πολύ πιο δυνατή από τους μηχανισμούς της εξουσίας και των συνεργατών της. Ο αγώνας συνεχίζεται για να ανατρέψουμε κυβέρνηση και μνημόνια, για να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να περάσουν τα σωματεία στα χέρια των εργαζομένων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία