Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Μεγάλες κινητοποιήσεις 
των διανομέων της Wolt

Μαζικές, μαχητικές, πολύχρωμες οι κινητοποιήσεις των διανομέων της Wolt που ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Απρίλη και συνεχίστηκαν άλλες 2 μέρες ως και την Δευτέρα 3 Απρίλη. Ένα πολύβουο και πολύχρωμο ποτάμι από δίκυκλα πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας τις πρώτες 2 μέρες των κινητοποιήσεων.
Οι διανομείς, ντυμένοι με τα γαλάζια γιλέκα της δουλειάς και πατώντας παρατεταμένα τις κόρνες από τα μηχανάκια τους κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα βλέμματα όσων ανθρώπων βρέθηκαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας τις δύο πρώτες μέρες και χάζευαν το κονβόι με τα 300 και πλέον δίκυκλα που έβλεπαν μπροστά τους. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής και οι συνάδελφοί τους από το Σωματείο Εργαζομένων στην e-food. Την πολυχρωμία και την εντυπωσιακή εικόνα συμπληρώνει η μαζική συμμετοχή των μεταναστών εργαζόμενων της Wolt που συμμετέχουν μαζικά και αυτοί στις κινητοποιήσεις.
Αντίστοιχα μαζική ήταν και η συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, τη Δευτέρα 3/4. Εκεί τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων δήλωσαν με αντιπροσωπείες τους οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΜΕ και ΜΑΧΗ και πολιτικές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, Αναμέτρηση, ΔΕΑ κ.ά.).
Ο αγώνας των εργαζομένων στη Wolt της Ελλάδας έχει και συνέχεια καθώς τη Δευτέρα 3 Απρίλη ξεκινάνε κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Γερμανία. Συγκινητική ήταν και η στιγμή που οι εργαζόμενοι μετέδωσαν βίντεο με τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς εργαζομένων στη Wolt στη Γεωργία. Η εταιρεία, θορυβημένη από τις μαζικές κινητοποιήσεις, προσπάθησε να αποκλείσει από τη συνάντηση μαζί της τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής αλλά η αποφασιστική στάση των εργαζομένων που δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από τα γραφεία αν η εταιρεία δεν αποδεχθεί όλους τους εκπροσώπους τους την οδήγησε σε υποχώρηση.
Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι τρία. Πρώτον να μην μειωθούν οι αποδοχές των διανομέων ανά παραγγελία και να επανέλθουν στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 σεντς από το πρώτο μέτρο. Δεύτερον να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt και ταυτόχρονα να δοθούν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται στην πλατφόρμα μέσω έμμεσου εργοδότη.
Και τρίτον να χορηγήσει δωρεάν η εταιρεία όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Το κράνος, το μπουφάν της μηχανής, τον εξοπλισμό. Και ταυτόχρονα να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς έχουν παρατηρηθεί ακραία φαινόμενα. Όπως μετά από ατυχήματα διανομέων που μετέφεραν παραγγελίες να στέλνει η εταιρεία τους «υπευθύνους» της μετά από 50 και πλέον λεπτά για να δουν τι έγινε. Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι η εταιρεία να αποδεχθεί πλήρως τα παραπάνω αιτήματα.

Λουκέτα και απολύσεις στα Public
Μ αζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Απρίλη, έξω από το κατάστημα Public στη Λεωφόρο Συγγρού, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E. - Καταστήματα Public. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα Public μέλη άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικές παρατάξεις, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν με αφορμή τη συγχώνευση των καταστημάτων Public της Λεωφόρου Συγγρού με αυτό της Καλλιθέας που έκλεισε, όπως αντίστοιχα συνέβη και με αυτό του Χαλανδρίου που έκλεισε και συγχωνεύτηκε με το κατάστημα στο Μαρούσι.
Η εργοδοσία αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα 2 καταστήματα και να προσφέρει δουλειά σε όλους στα καταστήματα που έχει. Η ανησυχία στους εργαζόμενους κορυφώνεται καθώς οι απολύσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τα λουκέτα στα καταστήματα της εταιρίας σε Αγρίνιο και Άργος. Λουκέτα που οδήγησαν δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία χωρίς καμία προειδοποίηση παρά το ότι τα καταστήματα αυτά «έπιαναν» τις οικονομικές στοχοθεσίες που η ίδια η διοίκηση έθετε.
Το σωματείο και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση απαιτούν να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να μη γίνουν καινούργιες αν η εργοδοσία συνεχίσει τις συγχωνεύσεις καταστημάτων και να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν πολλοί εργαζόμενοι στην επιχείρηση είτε να μονιμοποιηθούν και να προσληφθούν και όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν τα κενά στα καταστήματα. Ενώ διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συνδικαλιστική δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου δεν θα περάσει!
Στις 13 Μάρτη του 2023, μία μόλις ημέρα μετά την πρόσληψη της Παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό ως μόνιμης επιμελήτριας Β, η διοίκηση του νοσοκομείου την «επανατοποθέτησε-εξόρισε» εκτός νοσοκομείου για τα  τακτικά  ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών. Αυτή η ενέργεια της διοίκησης, συνιστά συνδικαλιστική δίωξη στο πρόσωπο της συναδέλφου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του σωματείου εργαζομένων «ΓΝΑ Γεννηματάς». 
Οι  αποφάσεις συμπαράστασης ενάντια στη συνδικαλιστική της δίωξη  μετά την πίεση και τις πρωτοβουλίες του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή που ξεκίνησαν από την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία  απλώθηκαν σε πολλά εργασιακά σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΑΔΕΔΥ μέχρι και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 22 και 23 Μάρτη οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.  Την Πέμπτη 30/3, στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, πάρθηκε η  απόφαση για νέα  κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Απρίλη με κήρυξη στάσης εργασίας 12 μμ - 3 μμ  και συγκέντρωση  στο Υπ. Υγείας.
Η δίωξη αυτή δεν θα περάσει. Απαιτούμε την άμεση επανατοποθέτηση της συναδέλφου στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο προσλήφθηκε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία