Μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις στους Δήμους

Φωτογραφία

Εργασιακή ανασφάλεια και γυμνές από προσωπικό υπηρεσίες
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ελένη Χριστοπούλου και Γρηγόρης Δεμέστιχας

Ο ι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία έχουν αποφασίσει να χτυπήσουν ριζικά τη μόνιμη και σταθερή εργασία και ταυτόχρονα να παραδώσουν κάθε δημόσια υπηρεσία στο κεφάλαιο. Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μάλιστα η σχέση ομηρίας των εργαζομένων που δεν δουλεύουν ως μόνιμο προσωπικό ή ως προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου είναι μια ιστορία που κρατάει πάρα πολλά χρόνια. 
Είναι ιστορικές οι πολυήμερες απεργίες του κλάδου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970-80 ως και τις αρχές της δεκαετίας 1990-2000 με στόχο να μονιμοποιηθούν και να αποκτήσουν σταθερή σχέση εργασίας οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ. Αλλά και στην τελευταία δεκαετία υπήρξαν αγώνες που υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μονιμοποιήσεις εργαζομένων έστω και μέσα από την άθλια διαδικασία της αυξημένης μοριοδότησης στους διαγωνισμούς για προσλήψεις προσωπικού.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε αξιοζήλευτη σπονδή ώστε δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και στο δημόσιο συνολικά να συνεχίσουν να δουλεύουν σε καθεστώς ομηρίας. Άσχετα αν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι αποδεδειγμένα υπεραπαραίτητοι για να μπορέσουν οι δήμοι να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες και ποιότητα ζωής στους δημότες τους.
Ψήφισε μεταξύ άλλων καθοριστικών νόμων και άρθρων σε βάρος των εργαζομένων και το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022 με το οποίο υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να ασκούν εφέσεις σε αποφάσεις δικών που αφορούν τον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και Δήμων. Δε φτάνει που δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους δε θέλουν να υπάρξει ούτε μια περίπτωση να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι οποιοδήποτε δικαίωμα. Πως αλλιώς θα μπορούν οι δήμαρχοι να παραχωρήσουν αν θελήσουν ολόκληρες υπηρεσίες και ειδικά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και το πράσινο για παράδειγμα σε ιδιώτες αν δεν υπάρχει προσωπικό κακοπληρωμένο και χωρίς δικαιώματα. 
Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που για να μπορέσει να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες των δήμων επέβαλε διά νόμου τη μεταφορά καθοριστικών και με οικονομικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων στις Οικονομικές Επιτροπές. 
Και όλα αυτά ενώ το προσωπικό που δουλεύει στους δήμους δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Αν το προσωπικό επαρκούσε δεν θα βλέπαμε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας όπου 20.000 και πλέον άνεργοι δουλεύουν με μισθούς πείνας (614 ευρώ) ως προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μάλιστα ακριβώς επειδή καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι συμβάσεις τους που έληγαν τον Φλεβάρη στις 31 Μάρτη ανανεώθηκαν ως τον Ιούνη του 2023.
Με βάση λοιπόν το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κάλεσε σε απολογία τη δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της με δόλο παράβασης καθήκοντος επειδή αρνήθηκε να ασκήσει έφεση σε 2 πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν 34 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μετέτρεπαν τις συμβάσεις αυτές σε αορίστου χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεξέλεγκτη την κακοπληρωμένη εργασία στους δήμους και κάθε μορφής σύμβαση που υπάρχει και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δήμοι που σχεδόν το μισό προσωπικό τους σε κρίσιμες υπηρεσίες είναι συμβασιούχοι. Αυτή η πολιτική είχε και άλλες συνέπειες. Να μειώνονται συνεχώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων. Σε ένα κλάδο που την τελευταία δεκαετία μετράει σχεδόν 70 νεκρούς.
Οι ελλείψεις προσωπικού στους δήμους δημιουργούν μια σειρά κινδύνους εκτός από τη ζωή των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες των δημοτών κάθε δήμου. Στους Παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές δομές, στην καθαριότητα και το πράσινο, σε διοικητικές υπηρεσίες αν απολυθούν οι συμβασιούχοι τότε δε θα λειτουργούν και τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά. Θα δούμε πάρκα που θα γίνονται αντί για ανάσα ζωής μικρές ζούγκλες για όλους μας. Θα δούμε σχολεία χωρίς καθαριότητα. Θα δούμε εργαζόμενους γονείς που δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Θα δούμε ηλικιωμένους να χάνουν τη μοναδική βοήθεια που μπορεί να έχουν και πάει λέγοντας.
Κινητοποιήσεις
Η κινητοποίηση που έγινε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου και τη στήριξη της ΠΟΕ ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ) στις 30/3 ήταν πολύ μαζική και έδωσε ώθηση στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Για μονιμοποιήσεις και μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι θα καταργήσουν το αντεργατικό πλαίσιο Βορίδη και το άρθρο 37 του Ν. 4915/2022 και κάθε διάταξη που απαγορεύει τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Για όλα αυτά η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απρίλη, στις 10, στην πλατεία Καραϊσκάκη και διαδήλωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών με αιτήματα: 
- Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά σε διεκδικήσεις εργαζομένων. 
- Την μονιμοποίηση των Εργαζομένων-Συμβασιούχων, που καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
- Να ανακληθεί κάθε πειθαρχική δίωξη σε Δημοτικά Συμβούλια και Αιρετούς που αποφάσισαν την μη άσκηση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των Δήμων και το συμφέρον των Δημοτών που τους εξέλεξαν!!! 
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία