H απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος

thumb_02-ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο ι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, κόντρα στις απεργοσπαστικές πρακτικές της κυβέρνησης, συνεχίζουν δυναμικά για πέμπτη βδομάδα την απεργία τους, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής που αγγίζουν το 100% και μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η διατήρηση της αυτοτέλειας των ασφαλιστικών τους ταμείων και η μη ένταξή τους στο ΙΚΑ.


Με το τωρινό νομοσχέδιο κατεδαφίζονται και τα τελευταία υπολείμματα ασφαλιστικών δικαιωμάτων στον κλάδο των τραπεζών. Η αρχή κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζοϋπαλλήλων από την κυβέρνηση Καραμανλή επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το 2005, με το Ν 3371/05 που αφορούσε την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών, εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος, στο ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ. Ο αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στην ΤτΕ αποτελεί συνέχεια των απεργιών και των δικαστικών αγώνων που κάνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι τα τελευταία τρία χρόνια για να ακυρώσουν στην πράξη την πραξικοπηματική και αντισυνταγματική διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και την ισοπέδωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.


Υπό αυτήν την έννοια η ακόμα μεγαλύτερη στήριξη αυτής της απεργίας από την ομοσπονδία είναι επιβεβλημένη, γιατί μία νίκη αυτού του αγώνα θα ανοίξει το δρόμο για δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων και στις υπόλοιπες τράπεζες και θα βάλει φρένο στις ήδη εξαγγελθείσες επιδιώξεις της Πετραλιά για ενοποίηση προς τα κάτω των ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων.
Μεγάλη όμως θα πρέπει να είναι και η πολιτική στήριξη αυτής της απεργίας από την Αριστερά, γιατί κρατάει δυναμικά και μαχητικά το νήμα του απεργιακού ξεσηκωμού της 19ης Μάρτη απέναντι σε συμβιβαστικές και ηττοπαθείς λογικές αλλά και σε όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να ακυρώσουμε το νομοσχέδιο μόνο με κοινοβουλευτικές και δικαστικές παρεμβάσεις. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι θετικές, αλλά παίζουν συμπληρωματικό ρόλο. Η απεργία των εργαζομένων στην ΤτΕ έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες και μπορεί να μπλοκάρει τη γενική εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.


Γεωργία Χασάπη, τραπεζοϋπάλληλος

Λέξεις Κλειδιά