Οι εκλογές της 17ης Ιούνη και η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Η αντίσταση του λαού μας επιβεβαίωσε πλήρως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη» και βρίσκεται σήμερα στην πορεία για την επιβεβαίωση και του «ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννης Θεωνάς

Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη 2012 αποτελούν πλέον ένα εντυπωσιακό ιστορικό προηγούμενο για την Αριστερά στη χώρα μας. Ποτέ μέχρι σήμερα κανένα Κόμμα της Αριστεράς και ιδιαίτερα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν παρουσίασε μέσα σε 50 μέρες τόσο σημαντική άνοδο της εκλογικής του δύναμης. Από το 4,6% στο 17% κι από κει στο 27%.

Το επίτευγμα παίρνει ακόμη πιο εντυπωσιακό χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιτεύχθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς πολέμου ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενός πολέμου που συγκέντρωσε από τη μια πλευρά τόσο το σύνολο των Ευρωπαίων και όχι μόνο ηγετών, όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και μάλιστα μνημονιακών και αντιμνημονιακών, που η κάθε μια σε διαρκείς επιθέσεις ακόμη και χωρίς αρχές, κάτω από τη μέση, όπως θα ’λεγε ο λαός, προσπάθησε για τους δικούς της λόγους να ανακόψει την ολοφάνερη συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ του συνόλου σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων (εργαζόμενων, συνταξιούχων, νέας γενιάς, επαγγελματοβιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών), που πλήρωσαν και πληρώνουν την αντιδραστική νεοφιλελεύθερη πολιτική ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, που καταστρέφει τη χώρα και φτωχοποιεί το λαό.

Η αντίσταση του λαού μας επιβεβαίωσε πλήρως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη» και βρίσκεται σήμερα στην πορεία για την επιβεβαίωση και του «ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα».

Σπουδαίο ρόλο στο τεράστιο αυτό επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν κατά τη γνώμη μου 3 στοιχεία:

α) Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια ένα κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, τόλμησε και έβαλε στόχο την ανάδειξη της Αριστεράς σε κυβερνητική εξουσία.

β) Το πρόγραμμά του που στηρίχτηκε στην ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, στην καταγγελία των ακραία επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης (Αγγλικό δίκαιο, ειδικός λογαριασμός υπέρ των δανειστών, άρση της ασυλίας της δημόσιας περιουσίας) και στην επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο τη διαγραφή ολόκληρου ή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους και εξόφληση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης.

γ) Ο ορισμός σε εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ της ανάδειξής του σε πρώτο κόμμα και σε πολιτικό στόχο της συγκρότησης Αριστερής Ριζοσπαστικής Κυβέρνησης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του, τόσο απέναντι στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις 6 Μάη, όσο και τις αντίστοιχες στις 17 Ιούνη, υπογραμμίζουν με έμφαση την αξιοπιστία του εγχειρήματος, την οποία είχαν στο στόχαστρό τους διεθνείς και ντόπιοι παράγοντες από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επάλξεις του αγώνα για:

• τη συσπείρωση του λαού και την ανάπτυξη ενός ενωτικού, μαχητικού και αγωνιστικού μαζικού λαϊκού κινήματος, πρωτοπόρας δύναμης για την απόκρουση νέων επιθέσεων στα λαϊκά εισοδήματα, δικαιώματα και κατακτήσεις.
• την υλοποίηση του βασικού πολιτικού στόχου για τη συσπείρωση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς και του Προοδευτικού κόσμου σ’ ένα νέο πολιτικό συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Σ’ αυτό το προσκλητήριο έχουν θέση και χρειάζεται να ανταποκριθούν όλες μα όλες οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο τόπος και ο λαός μας χρειάζονται όλους, η ελπίδα και η αυτοπεποίθηση χτίζονται με την ολόπλευρη συμμετοχή λαού και πολιτικών δυνάμεων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία