Πετυχημένη εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό στην Κοζάνη

Οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 21 Μάρτη στην Κοζάνη αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων αριστερής πολιτικής παρέμβασης που ανοίγονται αυτή την περίοδο της οφθαλμοφανούς στροφής του κόσμου προς την Αριστερά.

Ε κμεταλλευόμενοι τη διάθεση των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα και τις σχέσεις τους με μαθητικά συγκροτήματα, οι λίγοι σύντροφοι της ΔΕΑ Κοζάνης συμβάλαμε αποφασιστικά στη διοργάνωση των εκδηλώσεων που περιλάμβαναν αντιρατσιστικές ομιλίες, χαιρετισμούς και συναυλία με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα (ροκ, ραπ, μέταλ) και που αποτέλεσαν μοναδικό γεγονός για την πόλη. Αφίσες κολλήθηκαν, προκηρύξεις-προσκλήσεις μοιράστηκαν σε πορείες και κεντρικά σημεία, ενώ η μαθητική ομάδα έκανε το ίδιο στα σχολεία της πόλης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απεύθυνση και τη συνεργασία με μαζικούς συνδικαλιστικούς φορείς, χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατη η διοργάνωση, απέφεραν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.


Οι χαιρετισμοί και τα αντιρατσιστικά αιτήματα των διοργανωτών της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, του τμήματος ΑΔΕΔΥ, εκπροσώπων του δήμου και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, αλλά και των μαθητών από σχολεία της περιοχής, ακούστηκαν εκκωφαντικά στην κεντρική πλατεία της πόλης και στα τοπικά ΜΜΕ. Αιτήματα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την τιμωρία των φασιστών εγκληματιών (μέσα ή έξω από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.) που τους επιτίθενται ή για τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών κατά του νεοφιλελευθερισμού∙ αιτήματα που, αν συνεχίσουν να διατυπώνονται και να υλοποιούνται από τέτοιους μαζικούς φορείς ευρείας κοινωνικής αναγνώρισης, θα αποστομώσουν οριστικά την ακροδεξιά προπαγάνδα και θα κρατήσουν για πάντα στο περιθώριο τα φασιστοειδή που ρίχνουν σποραδικά εθνικιστικό-ρατσιστικό υλικό στους δρόμους της πόλης.

 

Ας σημειωθεί πως μία μέρα πριν από τη συναυλία τέτοιοι τραμπούκοι προκάλεσαν μικροφθορές στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας μάλλον με τη σπασμωδική τους ενέργεια την παντελή αδυναμία τους να εμποδίσουν την εκδήλωση στις 21 Μάρτη. Από το χώρο των εκδηλώσεων, που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες, πέρασαν τουλάχιστον 350 άτομα, μαθητές, φοιτητές, συνάδελφοι και κάτοικοι της πόλης, Έλληνες και μετανάστες, μερικοί από τους οποίους ενδιαφέρθηκαν μάλιστα να γνωρίσουν καλύτερα την παρέμβαση των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα ή της τοπικής Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό και της ΔΕΑ. Η σημασία του γεγονότος φαίνεται και από την παρουσία μελών της ΚΝΕ στο συναυλιακό χώρο – αν και δυστυχώς εκδηλώθηκε με όρους αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού με όλους τους υπόλοιπους.


Ελπίζουμε στις 21 Μάρτη του 2008 να έγινε η αρχή για την παγίωση της αντιρατσιστικής παρουσίας στην Κοζάνη, πράγμα που, όπως φάνηκε από το συγκεκριμένο παράδειγμα, εξαρτάται άμεσα από την ενίσχυση της παρουσίας μιας Αριστεράς που παρεμβαίνει ενωτικά στη δράση και ριζοσπαστικά στην πολιτική.


Βασίλης Μορέλλας, καθηγητής

Λέξεις Κλειδιά