Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον Ερυθρό

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας βρίσκονται οι  γιατροί και οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό. Παρόμοιες κινητοποιήσεις γενικεύονται και σε άλλα νοσοκομεία.Όπως αναφέρει η απόφαση της Γ.Σ. των γιατρών του  Ερυθρού, «Οι γιατροί του Νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή εργασία από το Δεκέμβρη του 2007. Οι εξευτελιστικοί μισθοί (980 ευρώ το μήνα για τον ειδικευόμενο και αντιστοίχως για τις άλλες βαθμίδες), σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εξοντωτική υπερεργασία που ξεπερνά τις 80 ώρες εβδομαδιαίως, καθιστά την αμοιβή των υπερωριών απαραίτητη για τη στοιχειώδη επιβίωσή μας.


Στην οικονομική και εργασιακή εξόντωση έχει προστεθεί εδώ και μήνες το πρόσθετο παράνομο και επικίνδυνο έργο το οποίο έχουμε υποχρεωθεί να εκτελούμε στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας».
Οι ειδικευόμενοι γιατροί, μετά από μια μαζική κινητοποίηση 15 ημερών με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας και καθημερινές συγκεντρώσεις, επέκτειναν την επίσχεση και στη γενική εφημερία της 26/3. Κι αυτό παρά την τρομοκρατία και τα ηθικά διλήμματα που ασκήθηκαν από παράγοντες της διοίκησης και ορισμένους διευθυντές και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Δεκέμβρη.


Μετά την επιτυχία της επίσχεσης στη γενική εφημερία, σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση των γιατρών -η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων- οι ειδικευόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση και στην επόμενη γενική εφημερία, ενώ η επιτροπή της ΕΙΝΑΠ προκήρυξε καθημερινές στάσεις εργασίας για να μπορούν να συμμετέχουν και οι επιμελητές  στις κινητοποιήσεις.


Κάτω από την πίεση αυτή το Δ.Σ. του νοσοκομείου συγκλήθηκε εκτάκτως και δεσμεύτηκε να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου από ίδιους πόρους (ενώ αρχικά  απέρριπτε το αίτημα αυτό ως «παράνομο»). Η κινητοποίηση συνεχίζεται με καθημερινή επίσχεση εργασίας και αποχή από τις τακτικές λειτουργίες, ενώ την Τετάρτη 2/9 οργανώνεται σύσκεψη και με άλλα νοσοκομεία με πρόταση για την έναρξη συντονισμένων κινητοποιήσεων, έκδοση κοινής αφίσας και πανελλαδικό συλλαλητήριο με αίτημα την αύξηση των αποδοχών, μαζικές προσλήψεις και ανθρώπινα ωράρια.


Παράλληλα κλιμακώνεται και η κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου με καθημερινές συγκεντρώσεις  και κύρια αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, την αύξηση του κονδυλίου και τη δίκαιη κατανομή του και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Σωκράτης Μακρέας
Αντώνης Καραβάς
Ηλίας Ξύντης

Λέξεις Κλειδιά