Αριστερή Ενότητα και Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα

Σχολές

Οι Φοιτητές-τριες
Ενάντια στο Σύστημα
συμμετέχουν στα σχήματα
της Αριστερής Ενότητας
στις παρακάτω σχολές:

ΠΑΤΡΑ
Πολυτεχνείο
1. Επιστήμη Υλικών
2. Μηχανολόγοι Μηχανικοί

ΚΡΗΤΗ


Ρέθυμνο

1. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
2. Παιδαγωγικό
Προσχολικής
Εκπαίδευσης
Ηράκλειο
1. Βιολογικό
2. Φυσικό
3. ΤΕΙ-ΣΤΕΓ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
1. Βιολογικό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1. ΤΕΙ-ΣΔΟ
2. Αγγλικό
3. Οδοντιατρική
4. Αρχιτεκτονική
5. Ηλεκτρολόγοι
6. Νομική

ΚΟΖΑΝΗ
1. ΤΕΙ-ΣΔΟ

ΑΘΗΝΑ
1. Φιλοσοφική
2. Πάντειο
3. Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ)

4. ΤΕΙ Αθήνας

• ΣΕΥΠ
• ΣΓΤΚΣ
6. Αρχιτεκτονική
7. Πανεπιστήμιο Πειραιά

Στην κατεύθυνση της ενωτικής και ριζοσπαστικής δράσης ενάντια στη Ν.Δ. και τη ΔΑΠ, η Αριστερή Ενότητα αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα προσπάθεια. Από πέρυσι οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα επιλέξαμε μαζί με τα ΔΑΡΑΣ, τα Αριστερά Σχήματα, ανεξάρτητα σχήματα και ανένταχτους φοιτητές αυτόν το δρόμο.

Έ χοντας την εμπειρία των μαζικών, νικηφόρων κινητοποιήσεων που στηρίχθηκαν στην ενότητα, προχωρήσαμε. Ειδικά φέτος, που η ενωτική ριζοσπαστική Αριστερά -με εκφραστή της τον ΣΥΡΙΖΑ- εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση της επιρροής της στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία (ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως πρώτη δύναμη), το στοίχημα να αναδειχθεί αυτή η δυναμική και μέσα στις σχολές μέσα από την Αριστερή Ενότητα αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία και παράλληλα πρόκληση για όλους μας.


Στο Πανελλαδικό διήμερο της ΑΡΕΝ (που έγινε στο Πάντειο το Σαββατοκύριακο 22-23 Μάρτη), η πολιτική συζήτηση και οι αποφάσεις ήταν πολύ πιο προχωρημένες πολιτικά από πέρυσι. Χαρακτηριστικά, οι πρώτες ενότητες της απόφασης αναδεικνύουν τους εργατικούς αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό ως «κεντρικό μέτωπο για την Αριστερά», την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ τονίζεται ότι «οι φοιτητές πρέπει να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι του ξεσηκωμού για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα». Παράλληλα, στο μέτωπο της εκπαίδευσης, συζητήθηκε το πώς με μαζικούς, μαχητικούς όρους, με απεύθυνση σε όλο τον κόσμο των σχολών, θα παλέψουμε για «το μπλοκάρισμα, την ακύρωση, την απόσυρση του νόμου-πλαισίου», με «πρώτο σταθμό τον εσωτερικό κανονισμό». Παρόλο που η συμμετοχή του κόσμου ήταν κατώτερη των προσδοκιών (κυρίως λόγω υποτίμησης από την πλευρά των ΔΑΡΑΣ), φάνηκε ότι η συγκρότηση της ΑΡΕΝ προχωράει. Το φετινό εκλογικό κατέβασμα περιλαμβάνει περίπου 170 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, νούμερο πολύ μεγαλύτερο από πέρυσι αλλά και από το άθροισμα των συνιστωσών τα προηγούμενα χρόνια.


Οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του Πανελλαδικού διήμερου της ΑΡΕΝ. Θα χρειαστεί καθημερινή παρέμβαση στα αμφιθέατρα και στους διαδρόμους και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα «γειώνουν» τις αποφάσεις μας μέσα στην πραγματικότητα των σχολών. Και παράλληλα θα δώσουμε τη μάχη για την ενίσχυση των απόψεών μας, της συνολικής αντιπαράθεσης με το σύστημα μαζί με το εργατικό κίνημα. Η ισχυροποίηση αυτών των απόψεων είναι κρίσιμος παράγοντας για να στηριχτούν οι αναγκαίες πολιτικές μάχες, τόσο για τον προσανατολισμό της ΑΡΕΝ όσο και του φοιτητικού κινήματος γενικότερα.


thumb_6-7-foititiko_sel1
Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε ένα σημαντικό καινούργιο βοήθημα. Το έντυπο των «Φοιτητών/ τριών Ενάντια στο Σύστημα». Στο πρώτο του τεύχος έχει μια σειρά από άρθρα, όπως: για το Μάη του ’68, τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές, την επίθεση στην παιδεία (μεταπτυχιακά, εσωτερικός κανονισμός), ανταποκρίσεις από σχολές, για την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και για τις φοιτητικές εκλογές. Στόχος μας είναι να διακινηθεί πλατιά, να το γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, διευκολύνοντας την καθημερινή δράση μέσα στα αμφιθέατρα, ειδικά μέσα σε γενικές συνελεύσεις και κινηματικές διαδικασίες. Ενόψει και των φοιτητικών εκλογών, βασισμένοι στο έντυπό μας, επιδιώκουμε να κουβεντιάσουμε με τους συμφοιτητές μας για τους αγώνες που δώσαμε και για το πώς με τους ΦΕΣ και την Αριστερή Ενότητα θα προετοιμάσουμε καλύτερα αυτούς που έρχονται.

Δημήτρης Μπάρκας, Πάντειο

Λέξεις Κλειδιά