Φύλλο Νο 465 (6 Γενάρη 2021)

Binder465.pdf (14.03 MB)

Καθώς το νέο έτος ξεκινά και μαζί  η διαδικασία παρασκευής και χορήγησης των εμβολίων, η συζήτηση για τις εξελίξεις της οικονομίας στην Ελλάδα και διεθνώς έχει ανοίξει.

Στις αρχές του φθινοπώρου του 2020 η σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των οξυμένων γεωπολιτικών διλημμάτων, έβαλε τέλος στην καθεστωτική αισιοδοξία που δήλωνε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ηγεμονικό «κέντρο» πολιτικής καθοδήγησης για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα.

Συζητάμε με το Γιάννη Κουζή, Καθηγητή Εργασιακών Σχέσεων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σε μια σειρά από χώρες το ζήτημα των αμβλώσεων υπό το πρίσμα της επίθεσης στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και  την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα του προσφυγικού έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιχείρησαν κι επιχειρούν να βρουν άσυλο και ασφάλεια στην Ευρώπη. Αντ’ αυτού, έχουν βρεθεί κλεισμένοι σε καμπς και στρατόπεδα –όσοι γλίτωσαν τον πνιγμό στη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να επαναθεμελιώσει το άλλοτε κραταιό δόγμα της συντηρητικής δεξιάς «νόμος και τάξη». Και το κάνει είναι η αλήθεια, καθημερινά.

Το θρίλερ του Brexit επανήλθε στα τέλη του 2020, καθώς η εμπορική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την 1η Γενάρη του 2021 έγινε επίδικο αντιπαράθεσης μέχρι και την τελευταία στιγμή.