Φύλλο Νο 290 (22 Μάη 2013)

Πανηγύρι κάνει στη Β. Ελλάδα ο Άκτορας. Με συνοπτικές διαδικασίες έχει συγκεντρώσει στα χέρια του τα έργα γύρω από την Εγνατία, το Μετρό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Μακεδονία, την επεξεργασία σκουπιδιών του νότιου τομέα της περιφέρειας και ασφαλώς τις Σκουριές στη Χαλκιδική. Να μια υλική βάση για να ερμηνευτεί η απίστευτα φιλοκυβερνητική γραμμή κάποιων ΜΜΕ, που παλιότερα πόζαραν ως εκ πεποιθήσεως «ναυαρχίδες» της κεντροαριστεράς…

Ο δραματικός τρόπος με τον οποίο έκλεισε η προγραμματισμένη απεργία των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση μέσα στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Η ίδια συζήτηση είχε γίνει σε μικρότερο βαθμό και στις επιστρατευμένες απεργίες των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο μετρό.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επικύρωσε τη σφαγή των μισθών, που επέβαλαν οι απανωτοί αντεργατικοί νόμοι των μνημονιακών κυβερνήσεων, μέσω της νέας «Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας» (ΕΓΣΣΕ) που υπέγραψε με τη ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες), την ΕΣΕΕ (έμποροι) και τους καινούργιους στην ομάδα των «κοινωνικών εταίρων» ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι και ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι).

Η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο ΣΕΒ και Τράπεζες (βλέπε Σάλλας κλπ) και όλοι όσοι ορκίζονται στο όνομα της «ανάπτυξης» που έρχεται, όπως φαίνεται, με ανύπαρκτες ταχύτητες.

Συνεχίζουν τον αγώνα διαρκείας οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα.

Χιονοστιβάδα απολύσεων ξέσπασε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το τελευταίο δεκαήμερο. Συνολικά από την Παρασκευή 10 Μάη έχουν γίνει 27 απολύσεις.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ Έξτρα στο Λαύριο, αλλά και στο σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή, 24 Μαΐου, η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων, οι οποίοι κινδυνεύουν να έχουν απώλειες στο μισθό και τα δικαιώματά τους, αν επικρατήσουν οι προτάσεις των εργοδοτών τους. Η πρόταση της εργοδοσίας στις συναντήσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης ήταν μειώσεις 20%. Η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών έχει απευθύνει κάλεσμα και για συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της απεργίας, έξω από τα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης.

Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε περικοπές των μισθών τους και διεκδικώντας την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 20 Μάη, αποκλείοντας την είσοδο του εργοστασίου «Ο Χάλυψ» και επιτρέποντας μόνο τη λειτουργία του λογιστηρίου.

Με δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών, επιστρατεύσεις… πιθανών απεργών και έντονη καταστολή αντιμετωπίζει η τρικομματική αυταρχική κυβέρνηση την απονομιμοποίησή της από το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Το 1968 ήταν μια σκληρή χρονιά για τους καπιταλιστές. Σε όλες τις ηπείρους, σε δεκάδες χώρες, ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας και απελευθέρωσης απλώθηκε ανεξέλεγκτα: Λονδίνο, Βερολίνο, Μεξικό, «Άνοιξη της Πράγας», Ιαπωνία, Αργεντινή, Μαδρίτη και Βραζιλία, Άμστερνταμ και Ουρουγουάη, πόλεις των ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολη…

«Η ευρωπαϊκή κρίση για την οποία δεν μιλά κανείς: Η Γαλλία είναι σε ελεύθερη πτώση». Με αυτόν τον τίτλο δημοσίευσε το περιοδικό «Fortune» το άρθρο του για την κατάσταση στη Γαλλία, μετά την επίσημη ανακοίνωση στις 15 Μάη ότι η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση.

Τα κάτεργα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, την καρδιά του αχαλίνωτου καπιταλισμού, αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές κύμα εργατικής μαχητικότητας, με βασικό αίτημα την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα (τώρα είναι 8 δολάρια).

Ο Νοτιοαφρικανός Steve Khululekile ήταν ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου ανθρακωρύχων NUM, που το κατήγγειλε για διαφθορά και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου συνδικάτου AMCU, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στην απεργία στο ορυχείο της Λόμνιν στη Μαρικάνα, η οποία πνίγηκε στο αίμα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Με την εμπειρία των εκλογών του 2009, όταν μια ενδοκαθεστωτική διαμάχη δημιούργησε «ρήγμα» για να ξεσπάσει η λαϊκή, δημοκρατική εξέγερση στο Ιράν, ο Ανώτατος Κλήρος επεδίωξε οι φετινές προεδρικές εκλογές να γίνουν με τις λιγότερες δυνατές εντάσεις.

Αυτή είναι η κραυγή απελπισίας των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Το Σάββατο, 18 Μάη, βρεθήκαμε δίπλα τους. Ήταν 2.000 άνθρωποι γαντζωμένοι στα σύρματα.

Στην πολύπαθη περιοχή της Αχαρνών συνελήφθησαν δυο ακροδεξιοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, 14 Μαΐου 2013, πυρπόλησαν μαζί με συνεργούς τους το μπαρ αλλοδαπού στην οδό Λεμεσού 14, σπάζοντας τη τζαμαρία του και περιλούζοντάς το με εύφλεκτο υλικό. Οι δύο συλληφθέντες των ρατσιστικών ταγμάτων εφόδου είναι οι «αθώοι κάτοικοι» που είχαν ξυλοφορτωθεί από αντιφασίστες κατά την αντιφασιστική μοτοπορεία στις 30/9/2012. Τα μπουμπούκια της περιοχής πέριξ της Αχαρνών αφέθηκαν τελικώς ελεύθερα μετά τον ορισμό τακτικής δικάσιμου, με τον εισαγγελέα να τους ασκεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, παρότι σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού από πρόθεση και φθορά ξένης περιουσίας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μας έκανε εντύπωση!