Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο

Έ γιναν οι δυο πρώτοι  πολιτικοί γάμοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών -δυο άντρες και δυο γυναίκες- το πρωί της Τρίτης 3/6 στο δημαρχείο της Τήλου. Παρά τις κραυγές των ΜΜΕ και της εκκλησίας τις προηγούμενες μέρες ότι «έρχεται η καταστροφή της κοινωνίας», ούτε οι κάτοικοι της Τήλου στην πλειοψηφία τους ούτε ο δήμαρχος έκαναν πίσω. Αντίθετα ο δήμαρχος εφάρμοσε το στοιχειώδες δικαίωμα της ισονομίας των πολιτών, σύμφωνα και με το γράμμα του νόμου για τον πολιτικό γάμο, που δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το φύλο αυτών που παντρεύονται.


Οι δυο αυτοί γάμοι δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος των ομοφυλοφίλων στον πολιτικό γάμο και στο μελλοντικό «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης». Γιατί παρά το γράμμα του νόμου, τόσο η κυβέρνηση όσο και η δικαιοσύνη αρνούνται αυτό το δικαίωμα και από ό,τι φαίνεται θα προσπαθήσουν να κηρύξουν τους γάμους αυτούς άκυρους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σανιδάς, μάλιστα, απειλεί με δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» όσους δημάρχους τελούν πολιτικούς γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου.


Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων στις ανθρώπινες κοινωνίες. Το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων να παντρεύονται και να έχουν όλες τις νομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα που προβλέπει το δίκαιο περί γάμου δεν πρόκειται να «διαδώσει» την ομοφυλοφιλία, όπως ο γάμος των ετεροφυλόφιλων δεν διαδίδει την ετεροφυλοφιλία. Επίσης το δικαίωμα αυτό αφορά τις σχέσεις των πολιτών προς το κράτος και τους νόμους -η εκκλησία και τα θρησκευτικά δόγματα κάθε είδους δεν έχουν καμιά δουλειά να ανακατεύονται σε αυτές τις σχέσεις. Όλες οι κραυγές περί του «αφύσικου» της ομοφυλοφιλίας είναι υποκριτικές, σκοταδιστικές και ρατσιστικές. Μόνο στόχο έχουν να διαιωνίσουν τις διακρίσεις σε βάρος μιας μερίδας ανθρώπων που διαφέρουν στις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Η αναγνώριση του δικαιώματος των ομοφυλόφιλων στον πολιτικό γάμο οφείλει να είναι σταθερός στόχος κάθε αριστερού και κάθε δημοκράτη.

Λέξεις Κλειδιά