Η Χρυσή Αυγή στη Βουλή: Αντιφασιστικός Συναγερμός!

Φωτογραφία

Απαιτείται η συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Εκλέχτηκαν βουλευτές 19 νεοναζί της Χρυσής Αυγής, με το διόλου ευκαταφρόνητο 6,9 % που το σύστημα κατάφερε να τους δωρίσει. Όσοι ακόμα πιστεύουν πως οι φασίστες θα μεταλλαχθούν, λόγω της θεσμικής τους εκπροσώπησης, καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά στα βίντεο από τη «συνέντευξη» του Μιχαλολιάκου το βράδυ των εκλογών, όπου οι δημοσιογράφοι υποχρεώνονται να «εγερθούν» για να επιδείξουν σεβασμό στον φύρερ με στρατιωτικά παραγγέλματα.

Παρ’ ότι η προεκλογική περίοδος ήταν γεμάτη από αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες γειτονιές και πόλεις, αυτές δεν ήταν αρκετές για να αντιστραφεί μέσα σε λίγες μέρες το ψεύτικο «αντισυστημικό» προφίλ των φασιστών στα μάτια των χαλαρών οπαδών τους. Οι αντιφασιστικές κορώνες της τελευταίας στιγμής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αποδείχτηκαν περισσότερο διαφήμιση παρά δυσφήμιση για τους νεοναζί, που πάτησαν στο εύφορο έδαφος του θεσμικού ρατσισμού των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της «σκούπας» των Λοβέρδου-Χρυσοχοΐδη, για να καμωθούν πως αποτελούν «βόμβα» κατά του σάπιου πολιτικού κατεστημένου.

Παρ’ όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία, όσων τους ψήφισαν, δεν είναι νεοναζί, ούτε ενστερνίζεται το πολιτικό τους «πρόγραμμα». Αλλά –κυρίως– δεν έχει την παραμικρή οργανωτική σχέση με τους Χρυσαυγίτες. Αποτελεί λοιπόν πραγματική δυνατότητα για το κίνημα και την Αριστερά να απαντήσει εδώ και τώρα στη φασιστική απειλή, την ώρα που όλος ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος είναι σοκαρισμένος και έτοιμος να δώσει τη μάχη. Πολύ περισσότερο που ένας στους 3 εργαζόμενους, άνεργους και νέους προτίμησε να δώσει τη μάχη με το σύστημα ψηφίζοντας αριστερά, ενώ το 17% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, την πιο ενοχλητική για τη Χρυσή Αυγή αντιφασιστική δύναμη που ονειρεύονται να την «κάνουν με τα κρεμμυδάκια»...

Η επιρροή της Χ.Α

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα exit-polls (Vprc), οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως νέοι (10% στις ηλικίες 18-25 και 26-35). Πολιτικά είναι ρατσιστές και εθνικιστές που προέρχονται από το ΛΑΟΣ (περίπου 2% του εκλογικού σώματος), τη ΝΔ (2%) και το ΠΑΣΟΚ (1-1,5%), ενώ οι υπόλοιποι είναι νέοι ψηφοφόροι. Κοινωνικά προέρχονται από μεσοστρώματα, με υπαρκτή, αλλά σαφώς μικρότερη επιρροή στην εργατική τάξη και τους ανέργους. Αυτή η παρατήρηση ισχύει ακόμα και για τις λαϊκές γειτονιές, όπου οι φασίστες πήραν σοβαρά ποσοστά (π.χ. στη Β’ Πειραιά).

Παρότι ενστερνίζεται το σύνθημα «Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα», το βασικότερο κριτήριο του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής δεν είναι ο ρατσισμός, αλλά η «αντισυστημική» εικόνα του Χρυσαυγίτη, ο οποίος υποτίθεται θα πουλήσει τσαμπουκά στο κατεστημένο.

Αυτό είναι προφανές και από τη γεωγραφία του εκλογικού αποτελέσματος. Το κέντρο της Αθήνας, με τα καθημερινά ρεπορτάζ για την εγκληματικότητα των «λαθρο»-μεταναστών, δεν δίνει στη Χρυσή Αυγή καλύτερα αποτελέσματα από τον Πειραιά ή την περιφέρεια Αττικής, ενώ σε περιοχές όπως η Κορινθία, η Αργολίδα και η Λακωνία τα ποσοστά της ξεπερνούν το 10%.

Στην Α’ Αθήνας οι νεοναζί συγκεντρώνουν 8,8%, ποσοστό όχι δραματικά υψηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους, ενώ σε περιοχές όπως το 6ο Διαμέρισμα (Κυψέλη-Πατήσια-Άγιος Παντελεήμονας) το ποσοστό τους είναι ακριβώς το ίδιο με το μέσο όρο τους στην Αθήνα.

Ακόμα και στο υποτιθέμενο «άβατο» του Αγίου Παντελεήμονα, μια μικρή έρευνα σε 20 εκλογικά τμήματα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το «κάστρο» της ομώνυμης πλατείας, παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι νεοναζί παίρνουν περίπου τους ίδιους ψήφους με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια παραδοσιακά δεξιά περιοχή, όπου πάντοτε τα ποσοστά της Αριστεράς ήταν μικρότερα από το μέσο όρο της στην Αθήνα.

Ένα άλλο στοιχείο αξιολόγησης των ψήφων που πήρε η Χρυσή Αυγή, είναι η αδυναμία εκλογής μεταναστοφάγων υποψηφίων του Αγίου Παντελεήμονα, όπως η Θέμις Σκορδέλη, που δικάζεται στις 23 Μάη για συνέργεια σε μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα. Η υπόδικη Χρυσαυγίτισσα καταλαμβάνει μόλις την 8η θέση σε σταυρούς στη λίστα των νεοναζί στην Α’ Αθήνας...

Αντιμετώπιση

Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην ελληνική κοινωνία για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή χρειάζεται να εκφραστεί άμεσα με μαζική κινητοποίηση και αναβάθμιση της αντιφασιστικής προπαγάνδας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ήδη μεσημεριανάδικα, όπως του τηλεοπτικού σταθμού STAR, επιχειρούν με εκτενή ρεπορτάζ να εξωραΐσουν την εικόνα των νεοναζί.

Παρουσιάζοντας π.χ. τον υπόδικο Κασιδιάρη ως νέο επιστήμονα, του δίνουν το λόγο για να ισχυρίζεται πως οι Χρυσαυγίτες δεν είναι τέρατα, αλλά ανυποχώρητοι Έλληνες αγωνιστές που θέλουν να βγει η πατρίδα από το τέλμα. Γι’ αυτό, με κεντρικές παρεμβάσεις στελεχών της Αριστεράς, χρειάζεται το μέτωπο απέναντι στους νεοναζί να ενταθεί. Να μην δοθεί καμία νομιμοποίηση της παρουσίας τους στη Βουλή από τους βουλευτές της Αριστεράς με κάθε δυνατό μέσο. Να μην γίνεται κανενός είδους διάλογος με τους φονιάδες.

Βασικό στοιχείο της αντιφασιστικής προπαγάνδας από εδώ και μπρος χρειάζεται να είναι η ανάδειξη της παρακρατικής φύσης της συμμορίας που είναι δεκανίκι του συστήματος και όχι πολέμιός του. Η αποκάλυψη της συνεργασία τους με αστυνομικούς και μεγάλους εργοδότες, η χρησιμοποίησή τους από το σύστημα εναντίων των απεργιών, των διαδηλώσεων, του κινήματος και της αριστεράς.

Σε επίπεδο κινήματος είναι προφανές πως τα υπάρχοντα εργαλεία αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου απαιτείται να αναβαθμιστούν. Δεν είναι πια απλώς και μόνο επιβεβλημένο οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ήδη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πλασάρουν τη θεωρία των «επικίνδυνων άκρων που αλληλοτροφοδοτούνται», σύμφωνα με την οποία η Αριστερά είναι εξίσου επικίνδυνη με τους Χρυσαυγίτες, γιατί καλύπτει τους κουκουλοφόρους που καίνε την Αθήνα. Γι’ αυτό απαιτείται πολύ περισσότερο σήμερα η συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς: συμμετοχή των συνδικάτων, των αντιφασιστικών δημοτικών παρατάξεων, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, συλλόγων γειτονιάς και πολιτιστικών συλλόγων.

Χρειάζεται ένα ταξικό μέτωπο απάντησης στο φασισμό, που να τον αντιμετωπίζει ως αυτό που πραγματικά είναι: το τελευταίο όπλο του συστήματος για να επιβάλει με το ζόρι στην κοινωνία σιωπή νεκροταφείου, με το τσάκισμα του κινήματος και της Αριστεράς.

Η εκρηκτική άνοδος της Αριστεράς στις εκλογές υπογραμμίζει πως η έξωση των Χρυσαυγιτών από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι απόλυτα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο καθήκον, αρκεί να μην υποτιμηθεί όπως τη δεκαετία του ’30. Αν η Αριστερά το πάρει στα σοβαρά, τα εκλογικά ποσοστά και η όποια κοινωνική επιρροή της Χρυσής Αυγής θα καταβαραθρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, όχι σε μήνες και χρόνια!

 

Αποτελέσματα σε 20 τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα (ψήφοι - ποσοστά)

ΕΓΚΥΡΑ   6.229    
ΠΑΣΟΚ   642 (10,31%)
ΝΔ    1.084 (17,4%)
ΣΥΡΙΖΑ    925 (14,85%)
ΚΚΕ   463 (7,43%)
ΔΗΜ.ΑΡ    313 (5,02%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες    524 (8,41%)
ΛΑΟΣ   257 (4,13%)
Χρυσή Αυγή    959 (15,4%)

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία