Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Κάτω τα χέρια από τον ΕΦΚΑ

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Μάρτη οι εργαζόμενοι του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ήταν μια κινητοποίηση που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, αλλά όλους μας.
Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του δημόσιου και μοναδικού πια ασφαλιστικού φορέα αφήνοντας την κυβέρνηση να δώσει την καθοδήγηση του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες. Προφανώς για να ολοκληρώσουν τις κλοπές σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης που γίνονται τα τελευταία 70 χρόνια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε -αν ήθελε να καλύψει πλήρως τα κενά του ΕΦΚΑ- να επισπεύσει τις διαδικασίες για πρόσληψη των 173 από την προκήρυξη 9Κ 2022 του ΑΣΕΠ, που ακόμη κι αυτές δεν επαρκούν για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και με ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ο ΕΦΚΑ. Όμως αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό άμεσα, η κυβέρνηση προτιμά να προσλάβει πολύ υψηλά αμειβόμενους μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα για τις Γενικές Διευθύνσεις και τις ΠΥ.ΣΥ (Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού).
Ταυτόχρονα προχωράει στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων για το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Φορέα. Οι μάνατζερ δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τα πρώην αφεντικά τους κυνηγώντας την αύξηση εσόδων μέσα από τη μείωση της μαύρης, ανασφάλιστης και υποασφαλισμένης εργασίας. Αντίθετα μάλλον λόγω των σχέσεών τους με αυτούς θα προσπαθήσουν να πουλήσουν όσο όσο  τα ακίνητα που είναι στην κατοχή του ΕΦΚΑ ενώ μέχρι να τα καταφέρουν θα μεταβιβάσουν  τη διαχείριση και συντήρηση των υπαρχόντων κτηρίων σε εργολάβους καθώς η κυβέρνηση διαλύει και την Τεχνική Υπηρεσία του Φορέα. Ένα εργολαβικό καθεστώς που ήδη έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθαριότητα.
Αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί ένα σχέδιο παρατεταμένου αγώνα σε συντονισμό με όλους τους κλάδους εργαζομένων που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις. 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία στην Η.ΔΙ.Κ.Α. 

(ολόκληρο στο Rproject.gr)

Του Παντελή Αυθίνου, Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου Προσωπικού Η.ΔΙ.Κ.Α.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία στην Η.ΔΙ.Κ.Α. στις 15 και 16 του Φλεβάρη.
Ο οργανισμός νέκρωσε κυριολεκτικά, καθώς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έκαναν πράξη την απόφαση που πήραν στην μαζική γενική συνέλευση του σωματείου την 1η του Φλεβάρη.
Η 48ωρη απεργία ήταν κλιμάκωση της πρώτης μαζικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έγινε στις 24 του Γενάρη ανοίγοντας τον κύκλο των κινητοποιήσεων.
Τα αιτήματα ήταν τρία απλά και περιεκτικά:
Α) Γνήσιες αυξήσεις για το σύνολο του προσωπικού χωρίς αποκλεισμούς.
Β) Προσλήψεις μόνιμου τακτικού προσωπικού.
Γ) Παράταση των 8μηνων συμβάσεων των ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2022.
Τα αιτήματα αυτά δεν είναι τυχαία. Αντανακλούν μια πραγματικότητα που αφορά το σύνολο των υπηρεσιών και των φορέων του Δημόσιου Τομέα. […]
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πολιτική που δεν στοχεύει απλά στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας, αλλά και στην διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στον ίδιο τον πυρήνα των λειτουργιών του Δημόσιου Τομέα αποκαλύπτοντας την ουσία του «επιτελικού κράτους» που λάνσαρε ο Μητσοτάκης το 2019.
Πάνω σε αυτήν την ήδη εκρηκτική κατάσταση λοιπόν ήλθε και η απόφαση της κυβέρνησης στο τέλος του 2022 να δώσει «αυξήσεις» με την μορφή bonus πράγμα που σήμαινε ότι ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων δεν θα συμμετείχε ούτε καν σε αυτήν την τόσο διχαστική και ανταγωνιστική διαδικασία αυξήσεων.
Ο θυμός που πυροδότησε αυτή η απόφαση οδήγησε στις κινητοποιήσεις του Γενάρη και του Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Η.ΔΙ.Κ.Α. να εκφράσουν την συσσωρευμένη αγανάκτηση τους από τις επιθέσεις που δέχονται στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους πάνω από μια δεκαετία.
Πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των κινητοποιήσεων ήταν η λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης. Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν από αυτήν και όχι από το Δ.Σ. του Σωματείου. Οι ομόφωνες προτάσεις από το Δ.Σ., η μαζική συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση που είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλα, η καθημερινή παρουσία του Δ.Σ. και των απεργών στην είσοδο του χώρου εργασία, οδήγησαν και στην μαζική συμμετοχή στις απεργίες. Μια συμμετοχή που σίγουρα δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η πίεση πάνω στους/στις εργαζόμενους/ες από την ακρίβεια είναι τεράστια. Τρία μεροκάματα μέσα σε 20 ημέρες είναι ένα οικονομικό κόστος δυσβάστακτο για την εργατική οικογένεια. Για αυτό και η επιτυχία των κινητοποιήσεων έχει μεγάλη ηθική αξία.
Η επιτυχία των κινητοποιήσεων είχε ένα πρώτο αποτέλεσμα, φέρνοντας καταρχάς υπουργικές υποσχέσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Δεν εφησυχάζουμε όμως.

Συνεχείς κινητοποιήσεις στην Υγεία
Η  πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 22 Φλεβάρη μπορεί να μην ξεχώρισε για τον παλμό και το δυναμισμό της διαδήλωσης (λόγος για τον οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων) αλλά είχε μαζική συμμετοχή στην απεργία στην περιφέρεια και την 8ωρη στάση εργασίας στην Αττική. Κάτι που σημαίνει ότι πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ κατανοούν την αναγκαιότητα της κινητοποίησης θεωρούν ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) είναι αναποτελεσματική.
Υπάρχει όμως η πίεση να υπάρξουν καλύτερες αγωνιστικές δράσεις γιατί τα προβλήματα και η εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού κορυφώνονται καθώς ήδη έχει αρχίσει η περαιτέρω μείωση προσωπικού λόγω παραιτήσεων όχι μόνο ιατρών αλλά πλέον και νοσηλευτριών που δεν αντέχουν άλλο την διαμορφωμένη κατάσταση. Που δεν αντέχουν να απορρίπτονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων τα δικαιώματά τους που δεν αντέχουν τη συνεχή μετακίνηση από τμήμα σε τμήμα και από μονάδα σε μονάδα.
Έτσι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που συνεδρίασε την επομένη της πανελλαδικής κινητοποίησης αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα 6 Μάρτη προκήρυξε παναττική 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς που για το προσωπικό των νοσοκομείων είναι «παγωμένοι» από το 2015. 
Την Τετάρτη 8 Μάρτη (πριν την κύρυξη της 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ) είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων του προγράμματος των 4.000 του ΟΑΕΔ στην Υγεία, που για 7 συνεχόμενα χρόνια εργάζονται στις δομές της Δημόσιας Υγείας, χωρίς μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Ενώ πολύ σημαντική είναι και η απόφαση για κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με 3ωρη παναττική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Βουλή σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων Παίδων Αγίας Σοφίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία