Πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία στις 22 Φλεβάρη

Φωτογραφία

Στο δρόμο του Ρεθύμνου και της Ιεράπετρας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων μέσω της υποχρηματοδότησης, των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά καθιστά αναγκαίο τον ξεσηκωμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία και όλης της κοινωνίας ώστε να υπερασπιστούμε ένα από τα πιο μέγιστα αγαθά, τη δημόσια υγεία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε σε συνεδρίασή της στις 17 Γενάρη να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 22/2.
Όπως σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια καλεί σε πανελλαδική συγκέντρωση, με 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και στάση εργασίας από τις 08.00 ως τις 15.00 για τα νοσοκομεία της Αττικής. Η απόφαση βγήκε μέσα από την πίεση που προκάλεσε το τεράστιο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο την Δευτέρα 16 Γενάρη με κέντρο την απαίτηση να στελεχωθεί το νοσοκομείο της πόλης ώστε να παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό. Συλλαλητήριο που στηρίχτηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τον σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου και όχι μόνο. Η μαζικότητα αυτής της συγκέντρωσης εξασφαλίστηκε γιατί η κινητοποίηση στηρίχθηκε από τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό, το Φαρμακευτικό και το Δικηγορικό Σύλλογο, από τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών της πόλης, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, από φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις, από συλλόγους συνταξιούχων και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Με λίγα λόγια η υπεράσπιση του δημόσιου νοσοκομείου έγινε υπόθεση όλων των κατοίκων του Ρεθύμνου μετά την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου που ανέδειξε τη λειτουργική ανεπάρκεια του νοσοκομείου εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν πρόκειται να πάρει πρωτοβουλία σε μια τέτοια κατεύθυνση μαζικοποίησης της απεργίας στις 22/2. Η μαζικοποίηση της απεργίας χρειάζεται να είναι δουλειά της Αριστεράς. Για παράδειγμα στο Ασκληπιείο, στο Θριάσιο, στο Αττικόν και σε άλλα νοσοκομεία που η Αριστερά έχει την πλειοψηφία στα σωματεία θα πρέπει να οριστούν γενικές συνελεύσεις και πρόγραμμα δράσης για την προπαγάνδιση της απεργίας αλλά και συντονισμού με τοπικούς φορείς και σωματεία εργαζομένων ώστε να στηρίξουν την κινητοποίηση.
Άλλωστε μετά την κινητοποίηση του Ρεθύμνου, ήρθε και η ακόμη πιο μαζική κινητοποίηση της Ιεράπετρας, την Πέμπτη 2 Φλεβάρη, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά όπως αυτή του Ρεθύμνου και ακόμη πιο μαχητικά καθώς η κινητοποίηση αυτή ήταν πρωινή και όχι απογευματινή. Ο χρόνος αντίδρασης και αντίστασης για να σωθούν τα δημόσια νοσοκομεία γίνεται όλο και λιγότερος. Η απεργία στις 22 Φλεβάρη μπορεί να είναι μία ακόμη ευκαιρία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία