Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

48ωρη απεργία των Ναυτεργατών: Νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους

Άλλο ένα προκλητικά αντεργατικό νομοσχέδιο κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι ναυτεργάτες και ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρος. Να βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη οι εφοπλιστές.
Όπως τονίζουν όλα τα ναυτεργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) που συμμετέχουν και καλούν στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 8 και της Πέμπτης 9 Φλεβάρη, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. Η κυβέρνηση θέλει λίγο πριν κάνει τις εκλογές να δώσει νέα δώρα στους εφοπλιστές που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ρεκόρ κερδοφορίας. Αφού και το μερίδιό τους στην παγκόσμια ναυτιλία έχει ανέβει ενώ αγοράζουν συνεχώς μεταχειρισμένα πλοία ή φτιάχνουν καινούργια.
Το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) περιέχει 306 άρθρα όπου τα εργατικά δικαιώματα χτυπιούνται ανελέητα. Η κυριότερη επίθεση είναι η πρόβλεψη ενίσχυσης και επέκτασης της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας MLC 2006 που ρυθμίζει τα “ελάχιστα” και μειώνει δραματικά τους μισθούς της κλαδικής σύμβασης των ποντοπόρων πλοίων. Από αυτή τη σύμβαση θα ρυθμίζονται η Σύμβαση Ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Η χειροτέρευση των όρων εργασίας των ναυτεργατών γεννάει αυτόματα κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα όχι μόνο των ίδιων των ναυτεργατών αλλά και των επιβατών που χρησιμοποιούν τα πλοία για τις μετακινήσεις τους.
Η Διεθνής Σύμβαση προβλέπει 72 ώρες δουλειά την εβδομάδα. Βασικό μισθό Ναύτη μόλις 648 δολάρια και συνολικό μισθό με άδειες , υπερωρίες κλπ μόλις 1.156 δολάρια. Η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας και η Σύμβαση της ΠΝΟ με την ITF προβλέπει το μισό μισθό σε σύγκριση με την κλαδική σύμβαση των ποντοπόρων, προβλέπει άδεια 2,5 ημέρες το μήνα, ενώ οι ναυτεργάτες έχουν κατακτήσει στην κλαδική σύμβαση 8 ημέρες το μήνα. Επί πλέον, οι διατάξεις του ΚΙΝΔ προκαλούν οδυνηρές συνέπειες για τον πλοίαρχο και το πλήρωμα, την καταβολή δεδουλευμένων, σε περιπτώσεις εγκατάλειψης πλοίων σε λιμάνια και αγκυροβόλια με ελλείψεις σε πόσιμο υγιεινό νερό και τροφοδοσία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ναυτεργάτες, την κάλυψη των ναυτεργατών σε περίπτωση ασθένειας και για όσο αυτή διαρκεί κ.α. 
Οι ναυτεργάτες καλούν το πρωί της Τετάρτης 8 Φλεβάρη στην περιφρούρηση της απεργίας και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η ΒΙΟΜΕ ανήκει στους εργαζομένους της!
Ο ι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ (που τυπικά άνηκαν στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ JOHNSON) στις οποίες λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια το συνεργατικό εγχείρημα πωλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα κάλεσαν σε συνέλευση αλληλεγγύης την Κυριακή 5 Φλεβάρη,
Η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το εγχείρημα. Οι μηχανές θα συνεχίσουν να δουλεύουν και η παραγωγή δεν θα σταματήσει ακόμη κι αν η κυβέρνηση και οι αγοραστές των εγκαταστάσεων (εταιρεία που εδρεύει στη Νότια Αφρική και δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate και που σκοπεύει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό κέντρο και στο ένα κτίριο να κατασκευάσει γραφεία) αποφασίσουν να προσπαθήσουν να τους πετάξουν έξω από το χώρο στέλνοντας τα ΜΑΤ. Αταλάντευτοι στο πλευρό τους θα σταθούν και οι αλληλέγγυοι που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το εγχείρημα.
Έτσι αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα το Σάββατο 11 Φλεβάρη να πραγματοποιηθεί πορεία στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία της Καμάρας. Στόχος της συνέλευσης αλληλεγγύης είναι να απλωθεί το μήνυμα με αφισοκόλληση σε όλη τη Θεσσαλονίκη και να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι συμπαραστάτες ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΒΙΟΜΕ έστω στο μοναδικό κτίριο των εγκαταστάσεων που δεν μπήκε στον πλειστηριασμό λόγω χρεών της ΦΙΛΚΕΡΑΜ σε φορείς του δημοσίου και προστατεύοντας τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που βρίσκονται στα κτίρια που πουλήθηκαν. Όπως έλεγε και το κάλεσμα στη συνέλευση αλληλεγγύης οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει. 

Τα Μουσεία ανήκουν στο λαό
Τριήμερο κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) του Ηρακλείου Κρήτης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα μουσεία. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Φλεβάρη. 
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή την Τετάρτη 1 Φλεβάρη και το οποίο οδηγεί στην αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με όργανα διοίκησης της απολύτου επιλογής του εκάστοτε υπουργού πολιτισμού και εκτός κάθε διαδικασίας ΑΣΕΠ. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ευέλικτη ιδιωτικό-οικονομική λειτουργία καθώς σύμφωνα πάντα με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στα διορισμένα Δ.Σ. να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους κάθε μουσείου. Η οικονομική «αυτοτέλεια», η ανταγωνιστικότητα, η ανάγκη μεγιστοποίησης των εσόδων, η εξάρτηση από χορηγούς και σπόνσορες προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μουσείων οδηγεί στη σταδιακή «απαλλαγή» του κράτους από την αποκλειστική υποχρέωση της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και μετάβασής της μέσω του καθεστώτος ΝΠΔΔ στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. 
Το νομοσχέδιο εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στα πέντε μουσεία σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας με το καθεστώς της αυτοδίκαιης απόσπασης ακόμη και στο εξωτερικό όπου τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν παραρτήματα. Είναι άμεση ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά με πόρους και έμψυχο δυναμικό τα δημόσια μουσεία. Ταυτόχρονα χρειάζεται να σταματήσει κάθε προσπάθεια για ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών των δημόσιων μουσείων σε ιδιώτες και πολιτιστικά ιδρύματα. Να κάνει δωρεάν την είσοδο στα μουσεία για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία