Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Μαλαματίνα: Μια απεργία που αντέχει και ενώνει

Της Ιωάννας Γαϊτάνη

Τ η συνέχιση της απεργίας το Γενάρη  αποφάσισε η ΓΣ του σωματείου της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ μπαίνοντας ουσιαστικά στον 7ο μήνα των κινητοποιήσεων. Διεκδικούν την επαναπρόσληψη των 17 απολυμένων και την τήρηση της συμφωνίας που υπέγραψε η εταιρεία με την οποία διασφαλίζονταν τα κεκτημένα των εργαζομένων. Επτά μήνες κινητοποιήσεων με καθημερινή παρουσία στη πύλη, ξύλο και συλλήψεις από την αστυνομία, δικαστήρια, πορείες, παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.
Η αμέριστη συμπαράσταση των σωματείων, της αριστεράς και αναρχίας είναι το κλειδί της συνέχισης της απεργίας αφού η εταιρεία προσπαθεί την εξάντληση της αντοχής των απεργών με δικαστήρια, παράνομες  προσλήψεις και ίδρυση εργοδοτικού σωματείου. Παρά το μπαράζ  διαφημίσεων για τα προϊόντα της, οι πολίτες της γύρισαν τη πλάτη με αποτέλεσμα η κατανάλωση να πέσει και η εταιρεία να είναι κλειστή  τη περίοδο των γιορτών.
Είχε προηγηθεί και η μεγάλη συναυλία  στις 10 Δεκέμβρη με την αφιλοκερδή συμμετοχή πολλών μουσικών στο Ιβανώφειο και την ευγενική παραχώρηση του χώρου  από την ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. Κυρίως όμως με την επιμονή των ριζοσπαστών αλληλέγγυων να φτάσει παντού το μήνυμα των άδικων απολύσεων. Η πόλη της Θεσσαλονίκης πρασίνισε από τις αφίσες, πανό αναρτήθηκαν, κουπόνια οικονομικής στήριξης των απεργών διατέθηκαν σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, κονκάρδες και διακοσμητικά φτιάχτηκαν για το μπαζάρ, βίγκαν κουζίνα και χιλιάδες σουβλάκια ετοιμάστηκαν αλλά και πολλές βάρδιες βγήκαν  για το στήσιμο της συναυλίας. Οι εργαζόμενοι του Μετρό που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, οι καταληψίες της Mundo Nuevo, η Ζωντανή Μαρτυρία, το infolibre, η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, το Κοινωνικό Ιατρείο, το room 39 #refugee& homeless support, οι  #dream walkers,  η Ταξική Πορεία, το ΝΑΡ, το Ξεκίνημα, το ΜέΡΑ25 κ.ά., οι διοργανώτριες συλλογικότητες  όπως η  πρωτοβουλία αλληλεγγύης στα Δυτικά, η επιτροπή αλληλεγγύης στα ανατολικά, η πρωτοβουλία ταξικής αλληλεγγύης και φυσικά το ίδιο το σωματείο ήταν εκεί, μια ψυχή-μια γροθιά με τους εκατοντάδες που στήριξαν με την παρουσία τους τον αγώνα αυτό. 
Για να ακολουθήσει η παρέμβαση  στη Βαλαωρίτου του πανελλαδικού-πανευρωπαϊκού μποϊκοτάζ της Red Bull που η διανομή της αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ομίλου ΜΑΝΤΙΣ ΑΕ, νέου ιδιοκτήτη της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. 
Οι δικαστικοί αγώνες που συνεχίζονται μέσα στο Γενάρη με κύρια την αγωγή του Σωματείου ενάντια στις παράνομες προσλήψεις στις 16/1 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης θα είναι ένα μέρος των κινητοποιήσεων παράλληλα με αυτές που θα αποφασιστούν στη συνέλευση των αλληλέγγυων στις 12/1 Γκαρμπολά  12.

Στους δρόμους ξανά οι καλλιτέχνες!
Σ τους δρόμους τους βρήκε το τέλος του 2022, στους δρόμους βγήκαν και στις αρχές του 2023 οι καλλιτέχνες. Η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και 4 μέρες αργότερα ακολούθησε μια ακόμη μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Τελευταίο σκαλοπάτι η κινητοποίηση την Τρίτη 10 Γενάρη στο Υπουργείο Παιδείας. Αιτία του ξεσηκωμού των καλλιτεχνών και των κινητοποιήσεων που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και άλλα σωματεία του κλάδου είναι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. Πολύ σημαντική στις κινητοποιήσεις ήταν και η παρουσία των φοιτητών στις σχολές. Εργαζόμενοι και φοιτητές συντόνισαν τα βήματα του αγώνα ενάντια στην περιθωριοποίηση του κλάδου και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Οι καλλιτέχνες απαιτούν να αποσυρθούν από το ΠΔ 85/2022 οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) για όλους ή ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) για όσους κλάδους ίσχυε. 
Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη μόνη σοβαρή πρόταση για διευθέτηση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στον κλάδο, που δεν είναι άλλη από την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων σε ενιαία δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. 

Διευρύνουν το ωράριο και καταργούν αργίες
στα εμπορικά καταστήματα!

Μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση σε βάρος εργαζομένων έκανε η κυβέρνηση λίγο πριν τελειώσει το 2022. Το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση με τον παραπλανητικό τίτλο «για την προστασία των καταναλωτών» επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων στο εμπόριο.
Καταρχήν τη διασφάλιση της λειτουργίας των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο τουλάχιστον. Μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει οι μνημονιακοί νόμοι, οι εργαζόμενοι πανελλαδικά καλούνται να δουλέψουν 8 Κυριακές με μεροκάματα της πείνας. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για το μεγαλύτερο τμήμα των εμποροϋπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στα πάρκα Σπάτων και Ελληνικού θα υποχρεωθούν να δουλέψουν 32 Κυριακές το χρόνο.
Μια ακόμη προσπάθεια να χτυπηθεί το ωράριο των εργαζομένων θα γίνει μέσα από τη διεύρυνσή του. Το νομοσχέδιο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 6.00 τα ξημερώματα έως τις 21:00 το βράδυ για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν. Στην πλειοψηφία τους οι εμποροϋπάλληλοι θα δουλεύουν ατελείωτες ώρες και κακοπληρωμένες. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάργηση της αργίας της Δεύτερης μέρας του Πάσχα. Με την κατάργηση αυτής της αργίας οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα είναι 7 και όταν εφαρμόζονται κάποιες κατ’ έθιμον ή τοπικές φτάνει τις 9-11. Την ίδια ώρα στη Γαλλία οι επίσημες αργίες είναι 11 και στη Γερμανία είναι 9 και με τις αργίες στα κρατίδια φτάνουν τις 13.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία