Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Με τις ανάγκες μας μπροστά, μετατρέπουμε τις ψήφους σε αγώνες

Του Αποστόλη Τσιάμη,υποψήφιου για ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ

Στις εκλογές που πραγματοποιούνται για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στις 11 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αυτήν την φορά κοινή εκλογική κάθοδος με το ψηφοδέλτιο «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» δύο προ υπαρχόντων σχημάτων. Το όνομα που αποφασίστηκε είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε και στους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η κοινή δράση σχημάτων που αναφέρονται στην αριστερά από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αποτελεί μια θετική εξέλιξη που εμφανίζεται πλέον σε μια σειρά από χώρους. Η κοινή πρόταση βοηθάει να σταματήσει το διαλυτικό φαινόμενο του πολυκερματισμού, ενώ δίνει μια υπαρκτή ρεαλιστική πρόταση για τους εργαζόμενους που έχει την δυνατότητα να επηρεάσει καταστάσεις και να  εκφραστεί εκλογικά στα Διοικητικά Συμβούλια.
Στις εκλογές αυτές ο μεγάλος αντίπαλος είναι η αποχή, μιας και το ΓΕΩΤΕΕ έχει απαξιωθεί στα μάτια των Γεωτεχνικών λόγω του ότι οι βασικές παρατάξεις του που έχουν την πλειοψηφία στο Επιμελητήριο αποτελούν εκφραστές της Κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων ισχυρών οικονομικών παραγόντων του κλάδου. Οι πολιτικές αυτές επί σειρά ετών χτυπούν τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματά των γεωτεχνικών, που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε φτηνή εργατική δύναμη τόσο στο δημόσιο όσο και στις εταιρείες, ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις. 
Το παράδειγμα των Γεωργικών Συμβούλων είναι χαρακτηριστικό όπου ακόμα και η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας πήρε θέση ενάντια στον θεσμό, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια νέα αγορά για τους «ημετέρους»  και την χρηματοδότησή τους με δημόσιο και κοινοτικό χρήμα. Τα πτυχία αντικαθιστούνται με πιστοποιήσεις και οι γεωτεχνικοί πρέπει να ενταχθούν σε εταιρεία. Είναι παρόμοιο με το να απαγόρευαν σε ένα γιατρό, ένα δικηγόρο ή ένα μηχανικό να εργάζεται στο γραφείο του και να του επέβαλλαν υποχρεωτικά την ένταξή του σε μια εταιρεία, είτε ως αφεντικό είτε ως υπάλληλο.
Το ΓΕΩΤΕΕ που θα έπρεπε να προασπίσει τα δικαιώματα των γεωτεχνικών, υποστήριξε και εισηγήθηκε αυτόν τον θεσμό. 
Ελπίζουμε οι Γεωτεχνικοί σε αυτές τις εκλογές να δείξουν ότι μπορούν να αντιδράσουν, έχουν πλέον εκλογικά μια τέτοια δυνατότητα.

Απεργία μέχρι τη νίκη! Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα
Με απόφαση που πήρε την Δευτέρα 28 Νοέμβρη η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα συνεχιστούν ως και την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη. Η απεργία, όπως διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, δεν θα σταματήσει αν δεν παρθούν πίσω οι 5 εκβιαστικές και τρομοκρατικές απολύσεις αλλά και αν δεν αρθεί η απόφαση για κλείσιμο του τμήματος διανομής.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε μετά την ενημέρωση που έκανε η εργοδοσία ότι αρνείται να δεχθεί τα αιτήματα των απεργών. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν όχι μόνο Χριστούγεννα αλλά και Πρωτοχρονιά αν χρειαστεί στην πύλη του εργοστασίου. Μάλιστα επειδή η εργοδοσία δεν έδειχνε διατεθειμένη να φυλάξει στα σοβαρά τις εγκαταστάσεις της οι εργαζόμενοι διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας για αυτό το λόγο. 
Επίσης μαζί με αλληλέγγυους στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πύλη του εργοστασίου το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πόσο ενωμένοι και αποφασισμένοι είναι να νικήσουν. Το κάλεσμά τους βρήκε μεγάλη ανταπόκριση δείχνοντας ότι η εταιρεία που σκορπάει αφειδώς χρήματα για τη διαφήμιση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν καταφέρνει να πείσει την κοινωνία ότι ορθώς απέλυσε τους εργαζόμενους. 
Επόμενος σταθμός αγώνα και αλληλεγγύης εκτός των πυλών του εργοστασίου είναι η μεγάλη συναυλία που οργανώνεται το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στο Ιβανώφειο (το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή) με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιώργος Μεράντζας και άλλοι τραγουδιστές και συγκροτήματα. Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη με την ταυτόχρονη προτροπή ο κόσμος που θα την πλαισιώσει να στηρίξει αγοράζοντας ένα κουπόνι ενίσχυσης τους απεργιακού ταμείου (5 ευρώ) και με μία σακούλα με τρόφιμα μακράς διαρκείας για να στηριχθούν οι απεργοί αλλά και άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για την όσο το δυνατό καλύτερη οργάνωση της συναυλίας καλείται ανοιχτή συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 7/12 στις 19.00 στον πολιτικό χώρο στη Γκαρμπολά 12. 

Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται στο ΔΣΑ
Μέσα σε ένα εκβιαστικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) την Τετάρτη 30/11 από την πλειοψηφία του Δ.Σ., την παράταξη Βερβεσού, τελικά πάρθηκε απόφαση να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται με σύμβαση στο ΔΣΑ. Ήταν η τέταρτη φορά που το θέμα είχε έρθει σε Δ.Σ.
Η πλειοψηφία μεθόδευσε την από κοινού συζήτηση της ανανέωσης των συμβάσεων με τις συνθήκες εργασίας των ασκούμενων. Δηλαδή το που θα απασχολούνται και τι καθήκοντά θα αναλαμβάνουν. Οι ασκούμενες δέχθηκαν μια χυδαία επίθεση ενορχηστρωμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΣΑ καθώς χαρακτηρίστηκαν βολεμένες που το μόνο που τους νοιάζει είναι η διατήρηση των θέσεων τους στο ΔΣΑ και όχι το να δουλέψουν σε δικηγορικό γραφείο. Ότι αυτό που παρέχουν δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία και ότι δεν πειράζει να απασχολούνται σε γενικά και γραμματειακά καθήκοντα. Κι όλα αυτά μεθοδεύτηκαν ώστε να φορτωθούν οι εργαζόμενες πρόσθετα καθήκοντα που τα εκτελούν με το φοβερό μισθό των 600 ευρώ.
Η πίεση των ίδιων των ασκούμενων με τη στήριξη του Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων ανάγκασε το Σύλλογο να ανανεώσει τις συμβάσεις έστω και με τα πρόσθετα καθήκοντα  που εκβιαστικά επέβαλε η πλειοψηφία. Άλλωστε διαχρονικά οι ασκούμενες/οι αντιμετωπίζονται σαν μια ατέλειωτη δεξαμενή φτηνού ή/και δωρεάν εργατικού δυναμικού. Η εργασία μετατρέπεται σε μαθητεία για να βγαίνει η δουλειά δωρεάν και χωρίς δικαιώματα. Οι ασκούμενες στο ΔΣΑ θα επιμείνουν να αγωνίζονται για να μην εκτελούν οτιδήποτε άλλο από νομικά καθήκοντα. Όσο το πτυχίο δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρουν δουλειά και όσο οι υπηρεσίες και τα Δικαστήρια δεν καλύπτονται με μόνιμο και επαρκές διοικητικό προσωπικό οι ασκούμενοι αν δεν αγωνίζονται θα είναι «τα παιδιά για όλες τις δουλειές».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία