Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διάλυση του ΕΣΥ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία, νομοθέτησε την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες. 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς

Για να αυξήσουν το εισόδημά τους οι γιατροί θα πρέπει να ψαρεύουν ολημερίς ασθενείς για να τους γδάρουν και οι ασθενείς θα αναγκάζονται  να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν μια θεραπεία ή μια επέμβαση.
Σύμφωνα με τα καίρια άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου, οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αλωνίζουν μέσα στο ΕΣΥ και αντίστροφα οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς από το δημόσιο νοσοκομείο στις ιδιωτικές κλινικές. Επιπλέον με υπέρογκο νόμιμο πλέον κρατικό φακελάκι, ο ασθενής θα χειρουργείται στην απογευματινή ιδιωτική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου. 
Το έγκλημα που διέπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο της πανδημίας με τους 30.000 και πλέον νεκρούς τώρα ολοκληρώνεται. Η σκόπιμη υποστελέχωση του ΕΣΥ (τις λιγοστές προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών από το 2021 και τις προσλήψεις 700 γιατρών από τον Απρίλη του 2022 ακόμα τις περιμένουμε) με αποτέλεσμα τις τεράστιες αναμονές για ραντεβού και χειρουργεία  και το κλείσιμο του 80% των χειρουργείων  για να  λειτουργήσουν οι μονάδες covid, ήταν  η πρώτη πράξη για αυτό που ακολουθεί σήμερα.
Ο ασθενής θα έχει πλέον δύο επιλογές: ή θα εκβιάζεται να δίνει το τσουχτερό νόμιμο φακελάκι (50% στους γιατρούς και 50% στο νοσοκομείο) και σίγουρα θα συνεχίσει να δίνει και επιπλέον μαύρο χρήμα στους γιατρούς κάτω από το τραπέζι ή  θα εκβιάζεται να οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα με τριπλάσιο κόστος!
Στην πράξη μέσα σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο Α.Ε. η δωρεάν πρωινή λειτουργία θα υποβαθμιστεί και θα συμπιεστεί με πρωτοβουλία των μάνατζερ-διοικητών, του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου και των  διάφορων λαμόγιων και φακελάκηδων γιατρών, προς όφελος της απογευματινής ιδιωτικής λειτουργίας για να τα κονομήσουν  αμφότεροι. Το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων: σε φτωχοκομεία για τον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει και σε πτέρυγες λουξ σε όσους τα ακουμπήσουν χοντρά ακόμα και για μια επέμβαση ή θεραπεία ρουτίνας, δηλαδή με λίγα λόγια θα διαλυθούν!
Τελευταία στιγμή η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών πρόσθεσε το άρθρο 54 που επαναδιατυπώνει το ιατρικό μισθολόγιο, δίνοντας αυξήσεις-ψίχουλα για να αποφύγει την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου που κατακτήθηκε με τους αγώνες για την συλλογική σύμβαση το 2008 και ανατράπηκε από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Η μαζική φυγή γιατρών και άλλων επιστημόνων της υγείας στο εξωτερικό, οι μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.
Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ πρέπει να ανατραπεί στην πράξη μέσα από την δράση των σωματείων και των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Καμία κοινοβουλευτική αυταπάτη και εκλογική αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Με αγώνα διαρκείας στην υγεία μαζί με τα σωματεία και τους φορείς σε κάθε πόλη και γειτονιά να εμποδίσουμε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου, τον αποκλεισμό και το γδάρσιμο του λαού για την υγεία που την έχει χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές και την δικαιούται δημόσια και δωρεάν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία