Ανυποχώρητη μάχη για Δημόσια Δωρεάν Υγεία

Φωτογραφία

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της διάλυσης της δημόσιας υγείας, παρότι συσπείρωσε την πλειοψηφία των υγειονομικών και πολλούς συμπαραστάτες, δεν έφτανε για να σταματήσει την ψήφισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή.
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη όπου παρά τη συνεχή βροχή δεκάδες υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα με τη συμπαράσταση πολιτικών κινήσεων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (ενώ έλειψαν οι οργανωμένες δυνάμεις και ο κόσμος της κοινοβουλευτικής Αριστεράς). Ήταν μια κινητοποίηση πολύ ικανοποιητική δεδομένων των συνηθισμένων δυσκολιών που έχουν οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών όταν οι Ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) προκηρύσσουν στάσεις εργασίας, δηλαδή το ανεπαρκές προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία όπου σχεδόν όλοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας.
Την επόμενη μέρα, την Τρίτη 29 Νοέμβρη υπήρχε νέα στάση εργασίας της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Πριν τη μεσημεριανή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του υπουργείου. Τη συγκέντρωση εκτός από τους γιατρούς στήριξε και πάλι η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά καθώς και φοιτητές από την Ιατρική και Οδοντιατρική σχολή. Η πιο μαζική και μαχητική συγκέντρωση ήταν αυτή της Πέμπτης 1 Δεκέμβρη. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και η ολοένα και πιο μαζική γνωστοποίηση του θέματος έκαναν αρκετό κόσμο να διαδηλώσει στο Σύνταγμα απαιτώντας το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία να παραμείνουν δημόσια και δωρεάν για τους εργαζόμενους και όλο το λαό.
Καθοριστικό ρόλο στη μαζικοποίηση της συγκέντρωσης έπαιξαν και οι στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ και αρκετών Εργατικών Κέντρων. Ενώ αυτή τη φορά παρουσία είχαν με πανό ή/και αντιπροσωπείες το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δυναμική αυτής της συγκέντρωσης θα μπορούσε όντως να είναι τέτοια ώστε να καταπιεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όμως και οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των υγειονομικών αδράνησαν και ξεσηκώθηκαν μόνο τις μέρες που έφτασε το νομοσχέδιο στη βουλή χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Πιστεύοντας ίσως ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει ενόψει εκλογών γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση. 
Ακόμη και τώρα η δυναμική της τελευταίας συγκέντρωσης έδειξε ότι υπάρχει μια πολύτιμη μαγιά αγωνιστών εντός κι εκτός νοσοκομείων που μπορούν να αγωνιστούν ώστε το νομοσχέδιο να μην εφαρμοστεί. Ξεκινώντας με δράσεις ενημέρωσης των υγειονομικών στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία αλλά και σε πλατείες και γειτονιές. Δράσεις που θα καταλήγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία