Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Γενική Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Συμμετοχή στη Γενική Απεργία και σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης

Τ ην Κυριακή 23 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο των μηχανικών και των τεχνικών. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή μεγάλου τμήματος νέων εργαζομένων. Η συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη ήταν το ένα θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση, μαζί με την οργάνωσή της και την προετοιμασία της. Δυστυχώς, η συζήτηση υποτιμήθηκε με κύρια ευθύνη της πρώτης δύναμης, της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την οργάνωση της Απεργίας, ενώ αναλώθηκε σε μικροηγεμονισμούς για το ποια παράταξη είναι πιο «ταξική» και «αγωνιστική». Το δεύτερο θέμα ήταν η συζήτηση για το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης, μετά από περίπου δέκα χρόνια, που στον κλάδο έχει επικρατήσει η ατομική διαπραγμάτευση, τα «μπλοκάκια» και οι καθηλωμένοι μισθοί (ιδιαίτερα για τους/ις πιο νέους/ες συναδέλφους/ισσες) σε μία περίοδο που ο κλάδος της μελέτης και της κατασκευής κάνει χρυσές δουλειές. Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε το σχέδιο-βάση της ΣΣΕ το οποίο θα συζητηθεί ξανά και θα οριστικοποιηθεί μετά από τροποποιήσεις, τροπολογίες κλπ που θα μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος του σωματείου, σε νέα Γενική Συνέλευση στις 11 Δεκέμβρη. Το σωματείο καλείται να κάνει πράξη ένα από τα κεντρικά του συνθήματα: αυξήσεις σε μισθούς – συλλογική σύμβαση για όλο τον κλάδο. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η διεκδίκηση υπογραφής της συλλογικής σύμβασης από τους εργοδοτικούς συνδέσμους και τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, το Σωματείο οφείλει να οργανώσει μία πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, ώστε κάθε συνάδελφος/ισσα να γνωρίζει για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Χρειάζεται να οργανωθεί η μεγάλη δύναμη που χρειαζόμαστε για να επιβάλλουμε στην εργοδοσία τη ΣΣΕ, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα: εξορμήσεις και περιοδείες σε γραφεία και εργοτάξια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας ακόμη και απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε αυτή τη μάχη το σωματείο μπορεί να αποδείξει ξανά τη χρησιμότητά του -άμεσα- σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, αποδεικνύοντας ότι ο συνδικαλισμός και ο συλλογικός αγώνας είναι προϋπόθεση για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και καλύτερων μισθών, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Απεργία στον Πειραιά
Μαζική συμμετοχή είχε η 24ωρη απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη στον Πειραιά. Ήταν πολύ θετικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια συντονίστηκαν οι πολλοί και διαφορετικοί κλάδοι. Από τους λιμενεργάτες της Cosco στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στο Μέταλλο από τη Ζώνη του Περάματος και τα πληρώματα στα ρυμουλκά. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική και ενόψει της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη αλλά και στη συνέχεια. 
Οι δράσεις κατά τη διάρκεια της απεργίας ξεκίνησαν με περιφρούρηση νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και ακολούθησε στις 10.00 συγκέντρωση έξω από τον ηλεκτρικό του Πειραιά και πορεία μέσα από το λιμάνι που κατέληξε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στα συνθήματα και τις ομιλίες που έγιναν τονίστηκαν πολλά κοινά προβλήματα όπως η ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς, η ανάγκη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα και η εξασφάλιση των μέτρων ασφαλείας για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών και των εργοδοτών.
Άλλωστε η μέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. 25 Οκτώβρη του 2021 είχε γίνει το τραγικό εργατικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο του λιμενεργάτη της COSCO Δημήτρη Δαγκλή. Ενώ ακόμη και τις τελευταίες μέρες πριν την απεργία υπήρξαν ατυχήματα με 1 καπετάνιο ρυμουλκού νεκρό και έναν εργάτη σοβαρά τραυματία στη Σαλαμίνα. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο Υπουργείο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στον Δ. Δαγκλή στο ΣΕΜΠΟ από την ΕΝΕΔΕΠ (το σωματείο των εργαζομένων στην Cosco) παρουσία της οικογένειας του άτυχου λιμενεργάτη.

Λουκέτο στη βιομηχανία αλλαντικών «Έδεσμα» 
Στον αέρα βρίσκονται 150 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας ‘Έδεσμα” στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη μετά το λουκέτο στην επιχείρηση που ανακοίνωσε ο Όμιλος Σ. Θεοδωρόπουλου (αλλαντοβιομηχανία “ΝΙΚΑΣ” κ.α. επιχειρήσεις). Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολυθούν όλοι ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία αυτών καθώς επικρατεί φημολογία ότι κάποιοι ίσως απορροφηθούν σε άλλη επιχείρηση του ομίλου με τροποποίηση της σύμβασής τους. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο όμιλος Σ. Θεοδωρόπουλου είχε αγοράσει την αλλαντοβιομηχανία πριν 8 μόλις μήνες, μαζί με την εταιρεία “Αμβροσία” που παρασκευάζει τυποποιημένες σαλάτες, κινήσεις που είχαν παρουσιαστεί τότε ως στρατηγικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρού ομίλου στον κλάδο των τροφίμων με άξονα την αλλαντοβιομηχανία “Νίκας”. Τελικά ανακοινώθηκε το λουκέτο στην “Έδεσμα” που σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν δημόσια δεν έχει παρουσιάση μείωση στις πωλήσεις της. Ο πραγματικός στόχος της εξαγοράς ήταν η αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου και όσο οι θέσεις εργασίας θεωρούνται κόστος τόσο οι εργαζόμενοι θα κινδυνεύουν με απολύσεις. 
Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να μην περιμένουν τις εξελίξεις αλλά να προχωρήσουν σε ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, τα δικαιώματά τους και τη ζωή των οικογενειών τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία