Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Η απεργία διαρκείας στη “Μαλαματίνα” συνεχίζεται

Τ ην Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη η εργοδοσία στη “Μαλαματίνα” αποφάσισε να κλιμακώσει τις αυθαιρεσίες που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες προχωρώντας στην απόλυση δύο εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων. Εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι θα φοβηθούν και θα τερματίσουν τον αγώνα τους η εργοδοσία απέλυσε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της “Μαλαματίνα” και πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννη Φραγκίδη και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Άρη Μερκενίδη. 
Για άλλη μια φορά, η εκτίμηση της εργοδοσίας ότι οι εργαζόμενοι θα τρομοκρατηθούν και θα λυγίσουν εξαιτίας των διώξεων σε συνδικαλιστές αποδείχθηκε λάθος. Οι εργαζόμενοι δε σταμάτησαν τον αγώνα τους με την άγρια τρομοκρατία και καταστολή των ΜΑΤ, όταν εργοδοσία και κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισαν να δράσουν από κοινού για να τσακίσουν τον αγώνα αυτόν. Με στόχο φυσικά πέρα από την προστασία της εργοδοσίας και την εφαρμογή του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη που αφαιρεί την προστασία στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στα συνδικάτα.
Αντίθετα λοιπόν από τη στόχευση κυβέρνησης και εργοδοτών, οι εργαζόμενοι επιμένουν αποφασιστικά να αντιστέκονται. Με ορμή και ενθάρρυνση από το μαζικό κλίμα συμπαράστασης που έχει εξαπλωθεί από άκρο σε άκρο σε κάθε εργασιακό χώρο της χώρας και όχι μόνο. Δεκάδες εργατικά σωματεία, εργατικές παρατάξεις, νεολαία, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, φεμινιστικές και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες έχουν εκφράσει και εκφράζουν καθημερινά με ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους.
Με αυτή την αλληλεγγύη πολύτιμο εφόδιο οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση τη συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών τους ως το Σάββατο 15 Οκτώβρη ενώ την Δευτέρα 3 Οκτώβρη συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) απαιτώντας την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων αλλά και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων (πραγματικές αυξήσεις και όχι επιδόματα-ψίχουλα, εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης που εκδόθηκε με δικαστική απόφαση κ.α.). Στην απεργία συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι με 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στην πύλη του εργοστασίου. 
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η νεοιδρυθείσα εργατική παράταξη “Μάχη” που μάλιστα κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής της διαδικασίας συγκέντρωσε και ένα ποσό ενίσχυσης των εργαζομένων. Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη το ΕΚΘ πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, ενώ την Παρασκευή 7 Οκτώβρη καλεί σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στη Θεσσαλονίκη με κύριο αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου για τους ανέργους
Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη η διοίκηση του ΟΑΕΔ ενέκρινε -κατά πλειοψηφία- την «εξειδίκευση» του καθηκοντολογίου των ανέργων που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη λειτουργία της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ), ο οποίος αντιμετωπίζει τους άνεργους λες και φταίνε οι ίδιοι για το ότι είναι χωρίς δουλειά. 
Με την έγκριση αυτή μπαίνουν σε λειτουργία οι τιμωρητικές διατάξεις ενάντια σε ανέργους που μπορεί να έχουν ως συνέπεια ακόμη και τη διαγραφή τους από το Μητρώο του Οργανισμού και τη διακοπή του πενιχρού επιδόματος ανεργίας για τους ελάχιστους ανέργους που το δικαιούνται, στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με έναν «κατάλογο καθηκόντων» και υποχρεώσεων. Ο άνεργος θα διαγράφεται από το Μητρώο με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια που με την εξειδίκευση που έκανε η διοίκηση της ΔΥΠΑ γίνονται καταναγκαστικά καθώς «στην περίπτωση που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντα εργασία». 
Εκεί όμως που ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του ανέργου ξεπερνάει κάθε όριο είναι τα περιβόητα καθήκοντά του όπου απαιτείται μεταξύ άλλων εξωφρενικών να δίνει αναφορά στην Υπηρεσία για το που βρίσκεται και για το αν θα «μεταβεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχόμενες ή σποραδικές ημέρες ανά ημερολογιακό έτος...»

Όχι στις απολύσεις των διερμηνέων της Υπηρεσίας Ασύλου
Στα τέλη Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να λήξει άμεσα η σύμβαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τη ΜΚΟ Μετάδραση που αφορά την παροχή διερμηνείας στην Υπηρεσία. Σύμβαση που ισχύει από την έναρξη της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου το 2013.
Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος θα οδηγούσε σε τέτοιου τύπου αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αρχικά υπηρεσίες από τις ΜΚΟ μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες ελλείψει αντίστοιχων κρατικών δομών, θα έπρεπε στην πορεία αυτές οι δομές να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό. Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 που υποτίθεται είχε και πιο προοδευτικές θέσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση αποφάσισαν να λύσουν οριστικά αυτό το ζήτημα. Έτσι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ούτως ή άλλως δεδομένα έχει θέσεις που οδηγούν στην μη αντιμετώπιση και στην καταπίεση των αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους της ΜΚΟ Μετάδραση. 
Εργαζόμενοι με εμπειρία χρόνων και απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου θα μείνουν χωρίς δουλειά. Με αποτέλεσμα βέβαια τη μεγάλη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο που θα στερηθούν το στοιχειώδες δικαίωμα της ενημέρωσης στη γλώσσα τους ή στη γλώσσα που κατανοούν καλύτερα, ώστε να έχουν πρόσβαση και στη διαδικασία ασύλου και σε άλλες κρατικές προνοιακές υπηρεσίες. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις μαζικές απολύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στους εργαζόμενους που δούλευαν στην Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων τότε καταλαβαίνουμε πόσο διογκώνεται ο θεσμικός ρατσισμός σε βάρος χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου λόγω της ανεπάρκειας σε διερμηνείς και προσωπικό υποχρεώνονται να δουλεύουν με ακατάστατα ωράρια στις συνεντεύξεις, τις καταγραφές και γενικότερα στην εξυπηρέτηση των αιτούντων άσυλο.  
Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαίο να παραμείνουν στη δουλειά ώς μόνιμο προσωπικό του υπουργείου οι διερμηνείς που εργάζονταν μέχρι τώρα στη ΜΚΟ Μετάδραση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά σε όλες τις κρατικές και προνοιακές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία