Σκληροί αγώνες ενάντια στις απολύσεις και το νόμο Χατζηδάκη

Μαζική συμπαράσταση στους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα»
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Τ ο τελευταίο διάστημα εκτυλίσσονται πολύ σημαντικές μάχες ενάντια στην προσπάθεια εργοδοτών να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις εφαρμόζοντας τα προνόμια που τους δίνει ο νόμος Χατζηδάκη. Από τα Λιπάσματα Καβάλας (βλέπε δίπλα σελίδα) μέχρι τους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος Χατζηδάκη και η κυβέρνηση που τον ψήφισε και προσπαθεί να τον επιβάλει δεν έχουν κερδίσει αυτή τη μάχη. Η προσπάθεια να επιβληθεί ακόμη φτηνότερη εργασία, με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και λιγότερα ως ανύπαρκτα εργατικά δικαιώματα είναι μια ανοιχτή μάχη και το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί.
Ήδη στα Λιπάσματα Καβάλας με τη δικαστική απόφαση εργοδότες και κυβέρνηση υποχρεούνται να υπαναχωρήσουν. Αλλά και στη «Μαλαματίνα» ο αγώνας των εργαζομένων δείχνει ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» κρατάνε ζωντανούς τους μαχητικούς και μαζικούς αγώνες που εκτυλίχθηκαν την περασμένη χρονιά, πιάνοντας  το νήμα από τους εργαζόμενους της e-food και της Cosco. Αυτή η συνεχής εκδήλωση σκληρών αγώνων σε χώρους του ιδιωτικού τομέα μπορεί από τη μια να φανερώνει την βαρβαρότητα της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά φανερώνει επίσης και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους και κυρίως το πόσο σημαντική είναι η συλλογική δράση τους. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι, όταν εκτός από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων που αγωνίζονται μπορεί να αγκαλιαστεί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, από την εργατική τάξη συνολικά, από τα κόμματα, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της Αριστεράς.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέρα με τη μέρα και παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να σπάσουν τον αγώνα τους χρησιμοποιώντας απεργοσπάστες, να τον τρομοκρατήσουν χτυπώντας τις κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ, να τον απομονώσουν αποκλείοντας τους εργαζόμενους από τα μεγάλα ΜΜΕ και τα τηλεοπτικά κανάλια, ο αγώνας αυτός φουντώνει. Κλείνοντας τον ένα μήνα οι κινητοποιήσεις πλέον γίνονται και στην Αθήνα με πρώτη την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη έξω από το υπουργείο Εργασίας από συμπαραστάτες και αλληλέγγυους, εργαζόμενους, συνδικάτα και την Αριστερά, σπάζοντας την αφωνία της ΓΣΕΕ για το θέμα. Ενώ διάφορες συλλογικότητες δίνουν λόγο και φωνή στους εργαζόμενους για να ακουστούν ακόμη περισσότερο και να γίνει γνωστός ο αγώνας τους. Το να φτάσει η φωνή των εργαζομένων και πέρα από την πύλη του εργοστασίου τους θα είναι καθοριστικό στην εξάπλωση ακόμη περισσότερο της αλληλεγγύης σε αυτούς αλλά και της προσπάθειας να ξεδιπλωθούν μεγαλύτερες ακόμη αντιστάσεις ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και την πολιτική της κυβέρνησης.
Καθοριστική θα είναι και η στάση της Αριστεράς. Αν προτιμήσει απλά την καταγραφή στο πλάι των εργαζομένων για να έχει μόνο μελλοντική στήριξη στην κάλπη όποτε και όταν γίνουν εκλογές ή αν θα προσπαθήσει με πρωτοβουλίες να κλιμακώσει και να συντονίσει τις μάχες που είναι σε εξέλιξη για να πιέσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ή και να τις ξεπεράσει όσο αυτές (όπως η σημερινή της ΓΣΕΕ) αρνούνται να παίξουν το ρόλο τους καλώντας σε γενική απεργία συμπαράστασης στους αγώνες αυτούς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία