Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Με το μακάβριο έργο της περισυλλογής των απανθρακωμένων πτωμάτων στο κουφάρι του «Euroferry Olympia», του ομίλου «Γκριμάλντι», να βρίσκεται σε εξέλιξη (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναζητούνταν άλλοι 3 άνθρωποι), πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας του μοιραίου πλοίου και τις ευθύνες για τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές. Στο όνομα της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι γνωστό ότι η γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας, αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο δοκιμών αντεργατικών επιλογών των πλοιοκτητών: τραγικές ελλείψεις στις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, ανεπαρκείς έλεγχοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια στα πλοία και την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου κινδύνου. Σε όλες τις επιθεωρήσεις στο πλοίο από το 2018, είχε καταγραφεί παρατήρηση για πρόβλημα στα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, ενώ οι χώροι διαμονής (καμπίνες, μπάνια κλπ), δεν τηρούσαν τις απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Παρ› όλα αυτά ταξίδευε κανονικά με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τις αρμόδιες αρχές και τους νηογνώμονες. Ο τελευταίος έλεγχος έγινε στις 16 Φλεβάρη, δύο μέρες πριν αρπάξει φωτιά! Επιπλέον, τραγικές ήταν και οι καθυστερήσεις τους κρατικού μηχανισμού στην επιχείρηση πυρόσβεσης. Όσο η κερδοφορία των εφοπλιστών και οι εξυπηρετήσεις των κυβερνήσεων σε αυτούς, θα μπαίνουν πάνω από την ανάγκη για ασφαλή και σύγχρονα πλοία, τόσο θα μετράμε πολύνεκρες ναυτικές τραγωδίες.  
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Τη στιγμή που στην Ευρώπη επιβάλλονται πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, παρόλο που δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν «γονατίσει» από τις εξωφρενικές τιμές στους λογαριασμούς ενέργειας. Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις-ψίχουλα και οι αστείες προτάσεις για χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να αποτρέψουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή ακρίβεια, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διεθνής κρίση όμως, αποτελεί τη μισή αλήθεια για τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Η άλλη μισή είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εγχώριων παραγωγών ενέργειας. Βοηθούντος της «απελευθερωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού» και των 4 χρηματιστηρίων ενέργειας (η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 100% της ενέργειας μπαίνει στο σύστημα μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας, όπου η τιμή της χονδρικής καθορίζεται από την τιμή του ακριβότερου καυσίμου, δηλαδή του φυσικού αερίου τώρα). Το τελευταίο έτος, το κόστος της μεγαβατώρας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Έτσι, οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας, με την κυβέρνηση να κάνει την ανήξερη για το «φόνο», μετακυλίουν το κόστος του χρηματιστηρίου στους καταναλωτές, επιτυγχάνοντας υπερκέρδη για τους ίδιους και ενεργειακή φτώχεια για όλους εμάς. Πριν λίγες μέρες, μόνο τα ΕΛΠΕ, ανακοίνωσαν κέρδη 400 εκατ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων τα 94 εκατ. προέρχονται από τη θυγατρική τους Elpedison, που είναι η μία από τις εταιρείες που πωλούν ρεύμα. Ανάλογα αποτελέσματα ανακοίνωσαν και η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου. Όσο το ρεύμα θεωρείται «χρηματιστηριακό προϊόν» και όχι κοινωνικό αγαθό, είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα απαλλαγούμε από τις υπέρογκες αυξήσεις της ασύδοτης «αγοράς». 
TO IONIO 
(ΞΑΝΑ)ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Το εφιαλτικό σενάριο «εξορύξεις στο Ιόνιο» επιστρέφει με τον πιο επικίνδυνο τρόπο. Το τελευταίο διάστημα, με διαδικασίες express και μεγάλης μυστικότητας, το ειδικό ερευνητικό σκάφος «SW Cook», «σαρώνει» θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, πραγματοποιώντας όπως όλα δείχνουν σεισμικές έρευνες, με σκοπό την διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Μάλιστα, πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή, όπου ελάχιστες μέρες πριν, καταγράφηκαν περιστατικά προσάραξης τριών ζιφιών. Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να διακοπούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη, τα οποία επιπλέον αποτελούν προστατευόμενα είδη. Μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» των μεγαλόπνοων σχεδίων, εξορυκτικών εταιριών και ελληνικού κράτους, στο Αιγαίο, ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία