Ρατσιστικό «Συνέδριο Ασφάλειας Συνόρων» στην Αθήνα

Η Αθήνα επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλείας των Συνόρων στις 5-7 Οκτώβρη. Αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και τεχνοκράτες από κράτη-μέλη της Ε.Ε. συντονίζονται με τους ομολόγους τους από «τρίτες χώρες» στην κλιμάκωση του πολέμου κατά των μεταναστών και προσφύγων.
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ο συντονισμός τους αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση της στρατιωτικοποίησης των συνόρων, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνση της τακτικής της ΕΕ να αναθέτει σε «τρίτες χώρες» (προέλευσης ή transit) την «εξωτερική» φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι εξοργιστικός ο προσανατολισμός της αντιμετώπισης απλών βασανισμένων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή με υψηλές τεχνολογίες αιχμής, λες και πρόκειται για την υπέρτατη απειλή. Όπως εξοργίζει και το «outsourcing» που επιχειρεί συστηματικά η ΕΕ, διεκδικώντας να επιβάλει περιορισμούς στο δικαίωμα μετακίνησης όλο και πιο μακριά από τα σύνορά της (βλ. συμμετοχή κρατών όπως το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία στο Συνέδριο). 
Αρμόζει σε μια τέτοια ρατσιστική σύναξη να επιλέξει ως «οικοδεσπότη» το ελληνικό κράτος. Όπου το «κοινό μυστικό» των μαζικών, παράνομων κι απάνθρωπων βίαιων επαναπροωθήσεων στα σύνορα έχει πάψει να είναι και τόσο «μυστικό», καθώς έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα αναρίθμητες καταγγελίες ενώ Ελλάδα και Frontex αντιμετωπίζουν πλέον διεθνείς κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι «επιτυχίες» για τις οποίες καμαρώνει ο Μητσοτάκης και τις οποίες επικροτεί η Ευρώπη-Φρούριο, αναγνωρίζοντας την Ελλάδα ως «ασπίδα». Τον πολλαπλασιασμό και την «εξαγωγή» αντίστοιχης απάνθρωπος τεχνογνωσίας επιζητά η Σύνοδος. 
Απέναντι σε όλους αυτούς και όλα αυτά, έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση τις μέρες της συνόδου. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διεξαγωγής της στην Αθήνα (Κάραβελ), αντιρατσιστικές/μεταναστευτικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις έκαναν σαφές ότι θα απαντήσουν «Όχι στο όνομά μας! Όχι στην πόλη μας! Είστε ανεπιθύμητοι!», διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα των μεταναστών προσφύγων στο ταξίδι και στην παραμονή, υπέρ του κοινού αγώνα μαζί τους, ενάντια στα ρατσιστικά-στρατιωτικά μέτρα αποτροπής. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία