Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Πιστή στη ρατσιστική γραμμή της «Ευρώπης Φρούριο», η κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ακόμα ένα νομοθέτημα  που αποσκοπεί στην επιβολή περαιτέρω εμποδίων στην υποδοχή προσφύγων και τη διαδικασία ασύλου. Συγκεκριμένα, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν, το δικαίωμα του ασύλου υπονομεύεται κατάφωρα με την αύξηση κατά 100% του παράβολου που προτείνεται για την υποβολή μεταγενέστερης αίτησης. Την ίδια ώρα, στο ίδιο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο, προωθείται η κρατική εκδικητικότητα κατά των οργανώσεων αλληλεγγύης. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται διάταξη που παρεμποδίζει και οδηγεί στην ποινικοποίηση της δράσης των οργανώσεων διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, τις οποίες θέτει υπό τον στενό κλοιό του Λιμενικού. Το άρθρο 40, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η Ελλάδα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε «χώρο αρμοδιότητας» του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα. Μετά τις δεκάδες καταγγελίες για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού, είναι εμφανές ότι η εν λόγω διάταξη συνδέεται με την κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης όσων επιτηρούν και καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνικών αρχών.
ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 
ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Όταν στα νοσοκομεία, στα δημόσια σχολεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δημόσιο γενικότερα, οι υπηρεσίες υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Όταν κόσμος πέθαινε χωρίς κρεβάτι εντατικής την άνοιξη και εκατομμύρια στρέμματα δάσους χάθηκαν, λόγω έλλειψης μέσων δασοπυρόσβεσης, υπάρχει απάντηση για το που διοχετεύονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξόδων «άμυνας» των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2019 που εξέδωσε η Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις ξοδεύοντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της. Μόνη χώρα με μεγαλύτερες ποσοστιαίες στρατιωτικές δαπάνες ήταν η Εσθονία, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα με 2,1% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019, δηλαδή πριν τις πρόσφατες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό εξόδων επί του ΑΕΠ, καθώς θα κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια. Εξάλλου η Ελλάδα τηρεί αυστηρά εδώ και χρόνια, τη νατοϊκή υποχρέωση που θέλει τα κράτη-μέλη να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους, σε στρατιωτικές δαπάνες. Και κάπως έτσι τα λεφτά δεν φτάνουν ποτέ για προσλήψεις υγειονομικών και πυροσβεστών, αλλά είναι πάντα διαθέσιμα για την ενίσχυση του παράλογου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και την εξυπηρέτηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 
ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Η κυβερνητική υπεραισιοδοξία ελπίζει σε ισχυρή ανάπτυξη άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων (!!), ενώ αναμένεται ακόμα η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, αλλά και η επαναφορά των πλεονασμάτων μετά τη «χαλάρωση» που δημιούργησε η πανδημία, τη διετία 2020-2021. Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα εμπεριέχονται στο κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου. Πέρα από την αβεβαιότητα για την πορεία εκτέλεσης, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κάποια πράγματα όμως δεν αλλάζουν. Όπως το δωράκι των φοροελαφρύσεων στις επιχειρήσεις, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 24% στο 22%, ένα μέτρο που θα ισχύει μόνιμα από το 2022, στερώντας 200 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα δημόσια ταμεία. Απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού-ειδικά για την κοινωνική ασφάλιση-που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, θα προκύψουν και από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3%, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. Άλλη μια επίμονη απαίτηση των εργοδοτών, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πράξη. Οι συνολικοί φόροι το 2022 θα φτάσουν τα 49,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. φέτος (αύξηση 8,5%), με τα νομικά πρόσωπα να αποδίδουν μόλις 3,2 δισ., τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν 11,4 δισ.! Τόσο εξόφθαλμη ταξική αδικία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία