Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Κινητοποιήσεις ενάντια στην δουλειά τις Κυριακές

Κινητοποιήσεις έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις την Κυριακή 23 Μάη, όπου για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, με πρόσχημα τα μέτρα για τον Covid-19, είχαν δικαίωμα να είναι ανοικτά εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας που ισχύανε ως τη Δευτέρα 24/5 και που πιθανά να ισχύουν εκ νέου και την Κυριακή 30/5, ανοικτά θα μπορούσαν να παραμείνουν τις Κυριακές από τις 7 το πρωί ως τις 22.30 το βράδυ, τα καταστήματα τροφίμων δίνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα να είναι ανοικτά τα σουπερμάρκετ και τα κρεοπωλεία. Επίσης τα καθαριστήρια, τα pet-shop, τα καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων κ.α.
Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό το δικαίωμα δεν το είχαν τα καταστήματα αυτά όταν υπήρχε το αυστηρό lockdown και το έχουν τώρα. Είναι αστείο να λέμε ότι είναι μέτρο αντιμετώπισης του Covid-19.
Η κυβέρνηση βρήκε άλλο ένα πρόσχημα για να χτυπήσει ύπουλα το ωράριο των εργαζομένων. Με το άνοιγμα των καταστημάτων να έχει καταργήσει την πενθήμερη-οκτάωρη εργασία υπό την προστασία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. Και χωρίς μάλιστα οικονομική επιτυχία όπως κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί οι ίδιοι οι εμπορικοί σύλλογοι. Μάλιστα στην Πάτρα ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσε τα μέλη του να πουν όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 23/5.
Με κινητοποιήσεις φυσικά απάντησαν και οι εργαζόμενοι. Το ΕΚΑ καλούσε τα σωματεία-μέλη του σε 24ωρη απεργία, ενώ πραγματοποίησε και συγκέντρωση. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, η Ένωση εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία που σε πολλές περιπτώσεις ανέδειξαν τη σύνδεση στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και το χτύπημα στο ωράριο των εργαζομένων που ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Σύσκεψη για δημιουργία σωματείου ερευνητών-διδακτόρων
Μια προσπάθεια που υπάρχει εδώ και 2 χρόνια για να υπάρξει σωματείο στο χώρο των researchers κορυφώθηκε στα μέσα Μάη, με τη σύγκλιση σύσκεψης και την προσπάθεια ψήφισης καταστατικού για την ίδρυση σωματείου στο χώρο. Η σύσκεψη είχε μαζική συμμετοχή. 150 ήταν όσοι παρακολούθησαν από Αθήνα και άλλοι 80 όσοι πρακολούθησαν από άλλες πόλεις και κυρίως από Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Δυστυχώς υπήρξαν και σημαντικές απουσίες ενός τμήματος συναδέλφων-ισσών που συμμετείχαν στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί και μπορούν με τη συμμετοχή τους να κάνουν πιο μαζική και ενωτική μια κοινή προσπάθεια. Μια προσπάθεια να μην υπάρξει μέρα χαμένη ενάντια στον κατακερματισμό, την επισφάλεια, την αβεβαιότητα και την ελλειμματική κρατική πρόνοια και παρέμβαση σε ότι αφορά την έρευνα και τη διδασκαλία στην Ελλάδα. Η έλλειψη από τη διαδικασία ενός σημαντικού τμήματος που είχε και προηγούμενα αναπτύξει προβληματισμούς δεν βοήθησε να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα όπως το ποιοι θα ΄χουν δικαίωμα εγγραφής στο σωματείο, αν για παράδειγμα θα μπουν οι επισφαλώς εργαζόμενοι στον κλάδο ή και οι μεταπτυχιακοί.
Αν η προσπάθεια καταλήξει στο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σωματείο και όχι δύο μέσα από τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν για το ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο σωματείο και τις προβλέψεις του καταστατικού του τότε θα έχει γίνει ένα βήμα εμπρός στο να υπάρξει για πρώτη φορά στον κλάδο ένα αγωνιστικό, μαζικό, ισχυρό και ενωτικό σωματείο, ένα σωματείο που να μην αφήνει κανέναν/μία ερευνητή/τρια ακάλυπτο/η, ειδικά τώρα που το εγχείρημα βρίσκεται στην αρχή του. Δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που επιτρέπει να έχουμε σωματεία που θα καλύπτουν επιμέρους μόνο τάσεις του κόσμου της εργασίας και του κλάδου, αλλά χρειάζεται να καλύπτουν με ανοιχτούς και μαζικούς όρους το σύνολό του. 

Απολύουν τις καθαρίστριες του ΕΦΚΑ
Στο δρόμο πετάει η διοίκηση του ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) περίπου 450 εργαζόμενες-ους στην καθαριότητα των κτιρίων του. Οι καθαρίστριες-ιστές εργάζονται εδώ και δύο χρόνια στον ΕΦΚΑ με απευθείας συμβάσεις εργασίας. Η σύμβασή τους έληγε το Μάρτη και η διοίκηση τους έδωσε παράταση ως και τις 31 Μάη.
Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη δυνατότητα στους δημόσιους οργανισμούς (το ίδιο έχει γίνει και σε νοσοκομεία), δείχνει τώρα πόσο δεν ήταν πραγματική λύση. Στο ΣΥΡΙΖΑ κάνανε ότι δεν καταλαβαίνανε ότι δεν θα ήταν μόνιμα στην κυβέρνηση και έτσι η ΝΔ, πιστή στο όραμα του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση να μονιμοποιήσει ή να επαναπροσλάβει με συμβάσεις τις καθαρίστριες. Αντίθετα προτιμάει όπως ήταν αναμενόμενο να προκηρύξει διαγωνισμό για να αναλάβει εργολαβική εταιρεία τα κτίρια του ΕΦΚΑ.
Οι καθαρίστριες-ιστές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 25 Μάη έξω από το κτίριο της διοίκησης του ΕΦΚΑ στην Αθήνα με απόφαση των Δ.Σ. της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της ΠΟΠΟΚΠ. Οι δύο Ομοσπονδίες οφείλουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις απαιτώντας το σταμάτημα του διαγωνισμού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών-ιστών. Το ΜΕΤΑ καλεί σε στήριξη του αγώνα τους καθώς είναι μια μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είναι μια μάχη που θα τη δούμε σε καθημερινό επίπεδο το επόμενο διάστημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μας αφορά όλους.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία