«Επιβάρυνση στο περιβάλλον, την υγεία αλλά και την τσέπη των δημοτών»

Φωτογραφία

Κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Συνέντευξη με το Νίκο Σακούτη

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και του Δυτικού Πειραιά ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης Πατούλη να φτιαχτούν νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Φυλή και Σχιστό και βέβαια ενόψει των κινητοποιήσεων που θα γίνουν στις 5 του Ιούνη που είναι η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος συζητήσαμε με το Νίκο Σακούτη, Δημοτικό Σύμβουλο Πετρούπολης και μέλος της Γραμματείας του Δυτικού Μετώπου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη χρόνια χρήση περιοχών της Δυτικής Αθήνας για την ταφή των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής και ολόκληρη δημοσιεύτηκε στο Rproject.gr.


60 χρόνια τώρα τα απορρίμματα σχεδόν όλου του νομού Αττικής θάβονται στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας (Άνω Λιόσια και Φυλή). Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;
Είχαμε δύο αποφάσεις της διοίκησης Δούρου πριν παραδώσει τα σκήπτρα στον κ. Πατούλη και σε συνεννόηση μεταξύ τους για ένα μικρό και υποτίθεται μεταβατικό ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) όπου ήταν στα όρια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης. Εκεί πέφτουν σήμερα και για το επόμενο εξάμηνο τα σκουπίδια. 
Επίσης έχουμε τον καινούργιο μεγάλο χώρο ταφής. Υψώνουν ένα τείχος 1.530 μέτρων μήκους και 20 μέτρων ύψους. Εκεί θα πέσουν όπως λέει η μελέτη για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κυβικών μέτρων σκουπιδιών για τα επόμενα 5 χρόνια. 
Αυτό είναι η εκτίμηση της διοίκησης Πατούλη και της κυβέρνησης ή είναι η δική σας εκτίμηση;
Της κυβέρνησης και της διοίκησης Πατούλη. Η εγκατάσταση της Φυλής διαιωνίζεται για πάντα.
Πέρα από τους χώρους ταφής έχουμε τον Αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων. Ενώ όλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί γιατί δεν μπορεί να υπάρχει καύση επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, θα εξακολουθούμε να τον έχουμε για τα επόμενα 25 χρόνια και μάλιστα με αναβαθμισμένες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να καίει μέχρι και 30 τόνους ημερησίως.
Από αυτές τις εγκαταστάσεις ποιος κερδίζει;
Να προσθέσουμε εδώ ένα κομβικό στοιχείο. Προορίζουν, χωρίς να έχουν πει ακόμη ακριβώς το σημείο, για το συγκεκριμένο χώρο την κατασκευή 2 νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμάτων. Μία στη Φυλή και μία στο Σχιστό. Η  μία σκοπεύουν να είναι δυναμικότητας 450.000 τόνων, σύμμεικτων και βιοαποβλήτων, η δε στο Σχιστό 270.000 τόνων. 
Οι παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα που αφορούν κατά κύριο λόγο την εγκατάσταση στη Φυλή, ξεπερνούν το 1 δισεκ. ευρώ όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει. Για όλα αυτά υπάρχουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου ο κύριος συντελεστής των συμπράξεων είναι η εταιρεία Ηλέκτωρ. 
Και οι 2 καινούργιες μονάδες επεξεργασίας που θα γίνουν επίσης με τη λογική των ΣΔΙΤ αναφέρεται ρητά στη μελέτη ότι θα είναι για τα επόμενα 27 χρόνια λειτουργίας συν δύο χρόνια κατασκευής τους. Για αυτό μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά ότι η εγκατάσταση της Φυλής προορίζεται να λειτουργεί άλλα 30 χρόνια. 
Κατά τη γνώμη μας η πρόσφατη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποκρύπτει και στοιχεία όσον αφορά τη σημερινή εγκατάσταση.
Τι θέλουν να κρύψουν;
Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στοιχεία στην επιφάνεια από μελέτες του ΕΔΣΝΑ. Από αυτά προκύπτει ότι βαρέα μέταλλα και στοιχεία τα οποία επιβαρύνουν ως καρκινικοί δείκτες την υγεία του ντόπιου πληθυσμού και γενικά της ευρύτερης περιοχής είναι ανεβασμένα. Αυτά αποκρύπτονται. Απαιτούμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία από τις μελέτες που έχει κάνει ο ΕΔΣΝΑ τα τελευταία χρόνια. 
Ξέρουμε ότι αυτές οι επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πέσουν στις πλάτες των δημοτών επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ενώ ήδη έχουμε αύξηση για το 2021 του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε δήμο. Θα έχουμε λοιπόν επιβάρυνση στο περιβάλλον, την υγεία αλλά και την τσέπη των δημοτών την ώρα που οι ιδιώτες θησαυρίζουν.
Με την καύση που είπες ότι προβλέπει και το νομοσχέδιο πως θα προχωρήσουν;
Η καύση είναι το κερασάκι στην τούρτα δυστυχώς όπως φαίνεται και από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει ότι ως το 2030 περίπου το 30% των απορριμμάτων της χώρας θα καίγεται, είτε απευθείας σε εργοστάσια καύσης είτε ως δευτερογενές καύσιμο υλικό που θα παράγεται από μονάδες επεξεργασίας όπως το ΕΜΑΚ και οι καινούργιες μονάδες σε Φυλή και Σχιστό. Η τεχνολογία, η παραγωγή καυσίμων RDF και η συντήρηση τέτοιων εργοστασίων επίσης απαιτούν τη διάθεση τεραστίων ποσών. Άλλο ένα κόστος που θα φορτωθεί στους δημότες.
Για την Αττική επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός εργοστασίου καύσης απορριμάτων. Δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το σημείο αλλά όλα δείχνουν ότι και αυτό θα γίνει κάπου στα Δυτικά.
Θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα σε κάποιες δράσεις;
Έχουμε αναδείξει με όλους τους τρόπους το τελευταίο διάστημα ότι το πρόβλημα της εγκατάστασης δεν φορά μόνο τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Αφορά όλοι την Αττική. Γιατί αν επαναληφθεί για παράδειγμα μια ανάφλεξη όπως αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη και ξαναυπάρξει τοξικό νέφος ή ότι εκπέμπεται από την εγκατάσταση της Φυλής αυτό δεν θα μείνει μόνο στη Δυτική Αττική, εξαπλώνεται παντού. Γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες μας όλο αυτό το διάστημα ήταν όπου υπάρχει συλλογικότητα άλλη η οποία δραστηριοποιείται ενάντια στη λειτουργία και στην επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής, να προτείνουμε χείρα συνεργασίας ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε στο επόμενο διάστημα τις κινήσεις  μας.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια ανταπόκριση από συλλογικότητες κυρίως του Δυτικού Πειραιά όπου εκεί είχαμε και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπως ήταν του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην κατεύθυνση, στο περιεχόμενο και στο πλαίσιο που είχαμε βάλει σαν Δυτικό Μέτωπο. Γι’ αυτό είχαμε και τις 2 πρόσφατες κινητοποιήσεις. Να πούμε εδώ ότι υπήρξαν επανειλημμένα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Αγίων Αναργύρων και άλλες όπως του Ιλίου ή του Χαϊδαρίου και πρόσφατα του Δήμου Περάματος. Είναι απαραίτητη η κοινή δράση και οι κοινές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα για να είμαστε αποτελεσματικοί. Μάλιστα ήδη στις συλλογικότητες που κινούνται και ενθαρρύνονται από τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε απευθύνει κάλεσμα για κοινή δράση και κοινό συντονισμό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία