Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΑΜΥΝΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ; 
Με τη συμμετοχή αεροσκαφών από επτά χώρες-συμμάχους του ελληνικού κράτους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21». Μάλιστα, για να μην ξεχάσουμε το που διοχετεύονται κρίσιμοι οικονομικοί πόροι, σε μια χώρα χωρίς ΜΕΘ, η άσκηση ολοκληρώθηκε με την εκκωφαντική πτήση των μαχητικών πάνω από τον Αττικό ουρανό. Από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο και από τη Θράκη έως την Κρήτη, η άσκηση υπήρξε μια πραγματική πρόβα γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν περίπου 100 αεροσκάφη (60 από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.). Λίγες μέρες μετά την παράσταση Δένδια στην Άγκυρα και την παραχώρηση μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot στο υπεραντιδραστικό καθεστώς της Σ. Αραβίας, ο επιθετικός άξονας που προωθεί η «αμυνόμενη» Ελλάδα (μαζί με τις ΗΠΑ-Γαλλία και το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ), προχώρησε σε μια ακόμα επίδειξη ισχύος, με το βλέμμα στην άλλη μεριά του Αιγαίου, αλλά και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου αναζωπυρώθηκαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας. Είναι εμφανές πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η βαθιά εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμοχαρείς σχεδιασμούς του δυτικού ιμπεριαλισμού, αποτελεί στρατηγική επιλογή. Για αυτό και το εξοπλιστικό προγράμμα «μαμούθ» που ήδη υλοποιείται, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η αντιπολεμική πάλη του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς, χρειάζεται να αναβαθμιστεί άμεσα. 
ΓΙΑ...ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Συνεχίζεται, με κάθε ευκαιρία, ο δικομματικός καυγάς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, για…τα μάτια της μεσαίας τάξης. «Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη ότι της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση» περηφανεύεται ο πρωθυπουργός των 10.000 θανάτων και των ΜΑΤ. «Η μικρομεσαία επιχείρηση, είναι απούσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης», απαντά ο ευρωπαϊστής Τσίπρας, παρουσιάζοντας την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό προσανατολισμό τη «μικρή επιχειρηματικότητα». Όχι μόνο η Δεξιά, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πεπεισμένος, ότι κυβέρνηση βγάζει η μεσαία τάξη. Οπότε κάθε «υπεύθυνη» πολιτική πρόταση οφείλει να απευθύνεται προνομιακά σε αυτή. Για να μην αναφερθούμε στους κλασσικούς του Μαρξισμού (που θεωρούσαν τους μικροϊδιοκτήτες αντιδραστική τάξη που στο τέλος συντάσσεται με τα συμφέροντα των αστών), ας θυμηθούμε τα πρόσφατα χρόνια των μνημονίων και τώρα την πανδημία. Παρά τις απώλειες των μικρομεσαίων, η βασική επίθεση των «από πάνω» αφορούσε και αφορά την εργατική τάξη. Η συντριβή των μισθών των εργαζομένων άλλωστε, μαζί με τη γενικότερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων,  ευνοεί και πολλά μικρομεσαία αφεντικά. Αυτά που διαχρονικά δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ και συχνά απειλούν με απολύσεις, όσους/ες δεν ανέχονται τις απλήρωτες υπερωρίες ή να πληρώνονται «μαύρα». Για τα συμφέροντα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΔΕΗ, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των ντελίβερι, των καθαριστριών, των μισθωτών υπαλλήλων, την πολυάριθμη εργατική τάξη, που κράτησε και κρατάει με αυτοθυσία την κοινωνία όρθια, το καλάθι και των δύο έχει μόνο «ψίχουλα». 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΧΩΝ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο αποκαλούμενος από τις αρχές «Ινδιάνος», ο οποίος έχει προφυλακιστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού, στα γεγονότα της Ν.Σμύρνης.  Η ανακρίτρια χαρακτήρισε ανεπαρκές στοιχείο το βίντεο που παρουσίασε ο κατηγορούμενος και τον δείχνει να παίζει μπάσκετ στην Ελευσίνα την ώρα του συμβάντος. Διαφορετική άποψη έχει διατυπώσει ο εισαγγελέας, που θεωρεί τον μάρτυρα κατηγορίας εντελώς αναξιόπιστο. Μάλιστα, ο ίδιος άνθρωπος είχε δώσει λίγες ημέρες αργότερα συνέντευξη λέγοντας πως πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και η μαρτυρία του ήταν προϊόν πίεσης της αστυνομίας. Σε δήλωσή του, ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Παύλος Σαράκης, επισημαίνει: «Η εισαγγελία, που πρότεινε την προσωρινή κράτηση μετά την απολογία του, έρχεται υπό το βάρος των όσων προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία και ζητεί την άμεση αποφυλάκιση του εντολέα μας και μάλιστα άνευ περιοριστικών όρων, αφού αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ενδείξεις εμπλοκής του στα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Η ανακρίτρια όμως συνεχίζει ανεξήγητα και νομικά αδικαιολόγητα να εμμένει στην προσωρινή κράτηση ενός αθώου συμπολίτη μας». Κάτι μας λέει ότι στο τέλος (και) αυτή η υπόθεση, θα αποδειχτεί «προϊόν» του εργαστηρίου κατασκευής ενόχων του Χρυσοχοΐδη και δικαστικών μηχανισμών. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία